Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Ο Χρυσοχοΐδης έκανε δεκτές προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Ο Χρυσοχοΐδης έκανε δεκτές προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 06/07/20, 18:36

Αλλαγές στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με τον περιορισμό των διαδηλώσεων παρουσίασε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάνοντας αποδεκτές ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσε σχετικά το Κίνημα Αλλαγής.

Παράλληλα, ο υπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί προς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για τη στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στο νομοσχέδιο αφορούν:

1. Στο σημείο το οποίο ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον…».

2. Στην διάταξη της απαγόρευσης προστέθηκε πρόβλεψη για σύμφωνη γνώμη Προέδρου Πρωτοδικών. Αν δεν έχει απαντήσει στις τελευταίες 24 ώρες σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.

3. Διάλυση: Στη διάλυση παρίσταται ο εισαγγελέας και συμφωνεί. Αν δεν παρίσταται ενημερώνεται αμελλητί.

4. Το άρθρο 13 παρ 1 που αναφέρει πως οποίος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία που είναι απαγορευμένη τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση καταργείται. Επί της ουσίας καταργείται το ιδιώνυμο.

«Επειδή πραγματικά πιστεύουμε στο διάλογο και έχουμε σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία ακούσαμε μια σειρά από προτάσεις που κατατέθηκαν κυρίως από το Κίνημα Αλλαγής και από βουλευτές της πλειοψηφίας και τις κάναμε αποδεκτές.

Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές καλύπτουν πλήρως τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής και θα βοηθήσουν στον τομέα των δικαστικών εγγυήσεων και στην απαλλαγή αναφορικά με τα αδικήματα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός καλώντας παράλληλα τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να μελετήσουν τις αλλαγές και να στηρίξουν το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Ο ίδιος, πάντως, απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου είπε «δεν εκπλήσσομαι από αυτά που άκουσα για 3η ημέρα σήμερα. Ορισμένοι είναι εκτός πραγματικότητας. Είτε για προσχηματικούς λόγους είτε για λόγους αντιλήψεων. Θυμηθείτε την στάση ορισμένων πλευρών του κοινοβουλίου όταν φέραμε τις διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, την πάταξη της ανομίας κ.α. Και τότε έλεγαν ότι θα προκληθούν εντάσεις, κοινωνικές εκρήξεις και επεισόδια.

Δεν έγινε το παραμικρό. Δεν έγινε γιατί ότι κάναμε ανταποκρίνονταν στο αυτονόητο και στην επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Σήμερα, αυτό που ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι να ρυθμιστεί ένα θέμα που αφορά την καθημερινότητά της. Εσείς μιλάτε για απαγορεύσεις και εμείς για ρύθμιση δικαιώματος. Μιλάμε για διαφορετικά πράγματα».

Αν σου άρεσε κάνε