Υπόθεση Καλογρίτσα: Στη Βουλή το επόμενο «επεισόδιο»

Υπόθεση Καλογρίτσα: Στη Βουλή το επόμενο «επεισόδιο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:47 Δημιουργία 09/07/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στη Βουλή κατά πάσα βεβαιότητα θα παιχτεί το επόμενο «επεισόδιο» της υπόθεσης Καλογρίτσα, με τις καταγγελίες του εργολάβου για εικονικές συμφωνίες με λιβανέζικες εταιρειών, για άσκηση πιέσεων από πολιτικά πρόσωπα με στόχο τον έλεγχο των ΜΜΕ και για ποσά, που διακινούνται την παραμονή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων κοινοβουλευτικών, η Δικαιοσύνη που έχει στην κατοχή της τον φάκελο με τα στοιχεία, θα διερευνήσει το θέμα, αλλά είναι υποχρεωμένη να το παραπέμψει στο κοινοβούλιο, εφόσον εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο. Η Ντόρα Μπακογιάννη προέβλεψε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα κληθεί τελικά να αποφασίσει και να ψηφίσει υπέρ ή όχι της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Μέχρι στιγμής, το πρόσωπο που εμπλέκεται - σύμφωνα με τις καταγγελίες του εργολάβου Καλογρίτσα - είναι αυτό του Νίκου Παππά, ενώ υπάρχει κι ένα ακόμη άτομο, αγνώστου ιδιότητας, που εμφανίζεται σε mail του επιχειρηματία με το όνομα «white porscha».

Σε πολιτικό επίπεδο, μετά από την πλήρη κάλυψη που παρείχε στον κ. Παππά ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση έχει «χτυπήσει κόκκινο». Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την ΝΔ για «δολοφονία χαρακτήρων» και στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για «συνενοχή» των κ. κ. Τσίπρα και Παππά.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «επί των ημερών της διακυβέρνησης Τσίπρα υπήρχε ένα παρακράτος που είχε να κάνει με παραδικαστικά κυκλώματα, προσπάθεια άλωσης των ΜΜΕ και μια προσπάθεια δημιουργίας ενός καθεστώτος για να μείνει στην εξουσία μια ομάδα ανθρώπων, η οποία κατάφερε να εκμεταλλευτεί την αγωνία του κόσμου μέσα στην οικονομική κρίση».

«Είναι μια πολύ βαθιά πληγή στη διάκριση των εξουσιών και στη Δημοκρατία μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας είχε μια ευκαιρία να αποπέμψει τον κ. Παππά από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, προκειμένου να δείξει ότι δεν τον ακουμπά αυτό το ζήτημα. Αντιθέτως, παίρνοντάς τον αγκαλιά δείχνει ότι όλα ήταν σε γνώση του», κατέληξε.

Σχετικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα χρήματα που δόθηκαν στα ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας, απάντησε: «Είχαμε μια πρωτοφανή κατάσταση με τον κορονοϊό και κάναμε μια εκστρατεία ενημέρωσης που έσωσε ζωές. Αυτά τα χρήματα δεν πήγαν σε ΜΜΕ για να στηρίξουν κάποια Μέσα. Κάναμε μια διαδικασία με πλήρη διαφάνεια και δώσαμε στη δημοσιότητα τα Μέσα και τα ποσά».

«Οι αναφορές στη «λίστα Πέτσα» είναι απλώς για να υπάρχει αντιπολιτευτική κριτική», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν προτίθεται να επανέλθει στο θέμα και είναι αποφασισμένος να περιμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ήδη προανήγγειλε ότι θα μείνει μακριά ακόμη και από τον σχολιασμό της υπόθεσης, ακριβώς για να μην δώσει την εντύπωση της παρέμβασης.

Για τον πρωθυπουργό είναι σημαντικό να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η διάκριση των εξουσιών και γι’ αυτό είχε δώσει εντολή και σε όλα τα στελέχη της ΝΔ να αποφεύγουν δηλώσεις ως προς την ουσία της υπόθεσης.

Αν σου άρεσε κάνε