Κ. Μητσοτάκης: Φασισμός η πρακτική της τυφλής βίας

Κ. Μητσοτάκης: Φασισμός η πρακτική της τυφλής βίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:11 Δημιουργία 09/07/20, 13:09

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις δεν περιορίζει, αντίθετα θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το νομοσχέδιο στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας. Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι στην Δημοκρατία δεν υπερισχύει το ένα δικαίωμα έναντι των άλλων.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας, μεταξύ των οποόιων και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin. «Τα λόγια περιττεύουν. Είναι μίσος, άκριτη έχθρα για την Δημοκρατία. Είναι φασισμός» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται συχνά στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση. Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από τον σφετερισμό του δικαιώματος από όσους δεν θέλουν την ομαλότητα».

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα κατοχυρωμένο από τα Συντάγματα εδώ και 1,5 αιώνα, σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις.

Η Δημοκρατία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν ιεραρχεί τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει, ούτε αναγνωρίζει ένα δικαίωμα σε λίγους για να το ασκούν εις βάρος των πολλών. «Εσείς κύριοι στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο, χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις επί διακυβέρνησής σας» υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

« Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους κανόνες, που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στο δημόσιο χώρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπερισχύει σε μία Δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τις μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά θέτει ένα πλάισιο για το πώς θα γίνονται οι μικρές. Όπως είπε προσδιορίζει τι σημαίνει δημόσια, υπαίθρια συνάθροιση, προβλέπει κανόνες προστασίας και στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας. «Πώς αλλιώς θα βρούμε μία χρυσή τομή ανάμεσα στο δικαίωμα της συνάθροισης και το δικαίωμα να συνεχίζεται κανονικά η ζωή στην πόλη;» είπε; Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κάθε δημόσια μαζική διαμαρτυρία θα πρέπει να είναι γνωστή σε όλους.

Η κυβέρνηση αυτή τόλμησε, είπε ο πρωθυπουργός, να αντιταχθεί στη θεοποιημένη πρωτοκαθεδρία του δικαιώματος της συνάθροισης, όπου κάθε ομάδα διαδήλωνε, παρεμποδίζοντας την ταυτόχρονη άσκηση των δικαιωμάτων των άλλων, όπως της ελεύθερης μετακίνησης, της εργασίας κτλ.

Αν σου άρεσε κάνε