Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο

Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:10 Δημιουργία 10/07/20, 09:19
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μήνυμα ότι πολύ σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τα όσα συνέβαιναν στο Μέγαρο Μαξίμου επί των ημερών του, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας όλες τις επιλογές της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ανοιχτές σε ό,τι αφορά τις σχέσεις διαπλοκής, που καταγγέλλονται τα τελευταία 24 ώρα μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και επιχειρηματιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για τις διαδηλώσεις, απέφυγε να μιλήσει για την ουσία των υποθέσεων που αποκαλύπτονται, απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «θα υπάρξει άμεσα ο χρόνος για να τοποθετηθεί αναλυτικά και να δώσει εξηγήσεις για τα όσα αποκαλύπτονται».

Στη ΝΔ αναμένουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Εάν η έρευνα «σκοντάψει» σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να στείλει την υπόθεση στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις περί των διαλόγων των κ.κ. Παππά και Μινωή, αλλά και οι καταγγελίες του εργολάβου Καλογρίτσα περί των 3 εκατομμυρίων που έλαβε - μετά από καθοδήγηση του κ. Παππά - για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, επηρεάζουν την κοινή γνώμη αλλά και την εικόνα των κομμάτων.

Αυτό κατεγράφη σε χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse (για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ). Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με την αναγωγή των αναποφάσιστων το κυβερνόν κόμμα συγκεντρώνει το 43% των προτιμήσεων των πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 24%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η ελληνική λύση του κ. Βελόπουλου με 3,5% και τέλος το «Μέρα 25» του κ. Βαρουφάκη με 3%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο κ. Μητσοτάκης με διευρυμένη διαφορά από τον κ. Τσίπρα, καθώς συγκεντρώνει το 48% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων έναντι 24% που έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έρευνα καταγράφονται οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης και γα τις καταγγελίες του εργολάβου Καλογρίτσα. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επηρεάζεται η πολιτική τους άποψη από τα όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Θετικά είναι τα ευρήματα και σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ένα χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία. Το 54% αξιολογεί θετικά το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο και μόλις το 39% εκφράζει την αντίθετη άποψη. Το 58% αξιολογεί θετικά τον πρωθυπουργό («καλύτερος από ό,τι περίμενα», «το ίδιο καλός όσο περίμενα»), ενώ αρνητικές κρίσεις εκφράζει το 36% των ερωτηθέντων.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι πολίτες ανησυχούν για δύο μείζονα θέματα: τα ελληνοτουρκικά και τον κορονοϊό.

Το 70% δηλώνει ότι ανησυχεί για την στάση της Τουρκίας και μόλις το 12% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Για τον κορονοϊό, τα αντίστοιχα ποσοστά ανεβαίνουν και πάλι μετά από μια πρόσκαιρη κάμψη (σύμφωνα με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας). Συγκεκριμένα, το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανησυχεί μετά το άνοιγμα των συνόρων.

Αν σου άρεσε κάνε