Διπλωματικός πυρετός στη «σκιά» των τουρκικών προκλήσεων

Διπλωματικός πυρετός στη «σκιά» των τουρκικών προκλήσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:54 Δημιουργία 14/07/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να έχει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός με μοναδικό αντικείμενο τις τουρκικές προκλήσεις.

Με τους δύο πανίσχυρους ηγέτες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να συζητήσει την επιθετική στάση και συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν, το θέμα της Αγίας Σοφίας αλλά - κυρίως - να τους ενημερώσει για την αντίδραση της χώρας μας σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει την προκλητικότητά της στην ΝΑ Μεσόγειο.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι κρίσιμο οι πάντες να γνωρίζουν από τώρα τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας μας και να αντιληφθούν ότι εάν δεν σταματήσουν τώρα οι προκλήσεις της Τουρκίας, η κατάσταση στην περιοχή θα εκτροχιαστεί.

Εκτός από τις επαφές αυτές, ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει μέσα στην εβδομάδα με τους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους, τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβούλου και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Με το Παρίσι αυτή την ώρα υπάρχει κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας και η σχέση των δυο χωρών στον αμυντικό τομέα θα ενδυναμωθεί με την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά δύο υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του xrimaonline.gr, πέραν της αγοράς αυτής η συμφωνία - πλαίσιο που θα υπογραφεί για την αμυντική συνεργασία, θα προβλέπει και τη στήριξη της Ελλάδας από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών από τρίτες χώρες.

Με τους Γερμανούς, η εικόνα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη με δεδομένο ότι η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει στην τακτική του κατευνασμού του Ερντογάν και αυτό - όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές - συμβαίνει λόγω του φόβου αναζωπύρωσης του μεταναστευτικού, που έχει το Βερολίνο.

Χθες, πάντως, η Ευρώπη έκανε ένα πρώτο βήμα απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας. Το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισε να προετοιμάσει έναν κατάλογο κυρώσεων προς την Τουρκία, σε περίπτωση που κλιμακώσει την επιθετικότητά της. Γαλλία και Αυστρία στάθηκαν με σθένος στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ αντίθετα η Γερμανία και η Ιταλία τάχθηκαν υπέρ μιας τελευταίας ευκαιρίας προς την Τουρκία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν τελικά ότι θα πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα «μονοπάτια» που θα μπορούσαν να μειώσουν την ένταση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, αλλά παράλληλα να καθοριστούν επακριβώς οι ευρωπαϊκές επιλογές, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μέτρα κατά της Άγκυρας σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις.

Όπως δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, «η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για την ΕΕ, αλλά οι σχέσεις μας πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων».

Υπογράμμισε δε ότι αυτή τη στιγμή οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη πλήττουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, τα συμφέροντα συγκεκριμένων κρατών - μελών και αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο.

Το Συμβούλιο της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για τη Λιβύη και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Σύνοδο του Βερολίνου, ενώ όπως τόνισε ο κ. Μπορέλ, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη για την απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Αν σου άρεσε κάνε