Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν με όλα τα «όπλα» στο τραπέζι

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν με όλα τα «όπλα» στο τραπέζι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:56 Δημιουργία 15/07/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στο τραπέζι του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ μπαίνει πλέον η προκλητικότητα της Τουρκίας, με την Ελλάδα να απαιτεί κατάλογο με συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Άγκυρας, εφόσον η επιθετικότητα της γειτονικής μας χώρας κλιμακώθηκε στην ΝΑ Μεσόγειο.

Με ισχυρούς συμμάχους την Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απαιτήσει από το σύνολο των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ να εκπέμψουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, έτσι ώστε να σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια στην περιοχή της Μεσογείου.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα προειδοποιήσει ότι εάν αυτό δεν συμβεί και η Τουρκία εξακολουθήσει την ίδια τακτική, τότε η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, προκειμένου να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, την ίδια απόλυτη στάση θα ζητήσει να υιοθετηθεί και από τις ΗΠΑ και από την Ρωσία μέσα από τηλεφωνικές επικοινωνίες που θα έχει μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες με τους προέδρους Τραμπ και Πούτιν.

Το στίγμα των προθέσεων του ο πρωθυπουργός το έδωσε με τις δηλώσεις που έκανε χθες μετά από την συνάντηση του με τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. «Η Ευρώπη» - τόνισε - «οφείλει να καταρτίσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων έναντι μιας χώρας που λειτουργεί ως τοπικός ταραχοποιός. Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον γόνιμο διάλογο αλλά στις αρχές της καλής γειτονίας χωρίς υποβόσκουσες απειλές χρήσης βίας».

Αναφερόμενος στην απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε πρωτοφανή και μικρόψυχη τονίζοντας ότι με την απόφαση αυτή «η Τουρκία επιλέγει να κόψει δεσμούς με τον δυτικό κόσμο και τις αξίες του».

Η «σκληρή» αυτή την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη έγινε 24 ώρες μετά από μια ακόμη διαμεσολαβητική προσπάθεια, που έκανε η γερμανική προεδρία. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, στην συνάντηση έλαβαν μέρος ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ από γερμανικής πλευράς.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαίωσαν αργά χθες το απόγευμα ότι έγινε συνάντηση και σημείωσαν ότι η πρόσκληση της γερμανικής πλευράς προς την τουρκική έγινε εν όψει του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, βασικό θέμα στην ατζέντα του οποίου ήταν η Τουρκία. Παράλληλα , τα ίδια πρόσωπα επανέλαβαν ότι σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης εινα πως οι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοικτοί.

Η κίνηση των Γερμανών επιβεβαιώνει την πρόθεση της καγκελαρίου Μέρκελ να παίξει έναν ρόλο διαμεσολαβητή, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Ωστόσο, ουσιαστικά αποτελέσματα δεν φαίνεται να υπήρξαν με δεδομένες τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου χθες, αλλά και την αυστηρή απάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη από την Αθήνα.

Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση είναι η στάση των Γερμανών στη Σύνοδο κορυφής και συγκεκριμένα το εάν θα πάρουν επιτελούν ξεκάθαρη θέση συντασσόμενοι με τους Γάλλους ή θα εξακολουθήσουν την τακτική των ίσων αποστάσεων.

Αν σου άρεσε κάνε