Με τι ατζέντα προσέρχεται ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Με τι ατζέντα προσέρχεται ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:48 Δημιουργία 17/07/20, 09:02
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την έμπρακτη στήριξη των εταίρων της χώρα μας στην ΕΕ έναντι των διαδοχικών προκλήσεων της Τουρκίας, θα απαιτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά στις Βρυξέλλες.

Τόσο μέσα από τις κατ’ιδίαν επαφές που θα έχει με ηγέτες χωρών-μελών, όσο και σε στην επίσημη συνεδρίαση, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα περιγράψει μία προς μία τις προκλήσεις της Άγκυρας και θα συμπεριλάβει προφανώς και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Θα τονίσει ότι οι απειλές κατά της Ελλάδας είναι απειλές κατά της Ευρώπης, ενώ θα σημειώσει ότι ο ίδιος έκανε πολλές προσπάθειες, προκειμένου να εκτονώσει την ένταση.

Θα θυμίσει την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προ ολίγων ημερών με τον πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας μας στην τριμερή συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων που έγινε μετά από πρωτοβουλία της Γερμανίας.

Θα επισημάνει ότι μια ημέρα μετά από την συνάντηση αυτή, η Τουρκία ανακοίνωσε νέες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ , γεγονός που ενόχλησε ακόμη και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει να δημοσιοποιηθεί από τώρα κατάλογος κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία, στην περίπτωση που προχωρήσει σε κινήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ και θα τονίσει ότι η Ευρώπη πρέπει άμεσα να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, έτσι ώστε να ξέρει από τώρα ποιοι θα βρεθούν απέναντι του.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ (με την οποία είχε και τηλεφωνική επικοινωνία πριν από δυο ημέρες), με τον πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Μακρόν, αλλά και με τον αυστριακό καγκελάριο κ. Κουρτς, ο οποίος επίσης έχει ταχθεί στο πλευρό των εθνικών μας δικαίων.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της ευρύτερης προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Εξέφρασε, επίσης, τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ακόμη το φλέγον ζήτημα, που θα είναι από τα κυρίαρχα στη Σύνοδο Κορυφής, της άμεσης συγκρότησης του Ταμείου Ανάκαμψης των οικονομιών των χωρών μελών της ΕΕ μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημία. Σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει τώρα συμφωνία, χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια και τόνισε ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδας με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Αν σου άρεσε κάνε