Στο «κάδρο» ο Τσίπρας και για την τραγωδία στο Μάτι - «Μάχη» στη Βουλή

Στο «κάδρο» ο Τσίπρας και για την τραγωδία στο Μάτι - «Μάχη» στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:49 Δημιουργία 21/07/20, 08:20
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τον Αλέξη Τσίπρα βάζει στο «κάδρο» των ευθυνών και για τα όσα αποκαλύπτονται σχετικά με την απόπειρα συγκάλυψης στοιχείων για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, η κυβέρνηση.

Όπως άλλωστε αναμένονταν, το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τις σοβαρότατες καταγγελίες, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αναζητά πολιτικές ευθύνες σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στον τέως πρωθυπουργό.

Στελέχη της ΝΔ ανέφεραν, μιλώντας στο Χrimaonline.gr, ότι η «κυρία Γεροβασίλη δεν μπορεί να ανέλαβε μόνη της την πρωτοβουλία να ζητήσει από τον τότε αρχηγό της πυροσβεστικής να πιέσει, έτσι ώστε να «θαφτούν» στοιχεία», σημειώνοντας ότι ο τότε επικεφαλής της κυβέρνησης θα πρέπει να γνώριζε τα πάντα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αφού μίλησε χθες για «έγκλημα συγκάλυψης», στη συνέχεια αναφέρθηκε στα περιστατικά εκείνων των ημερών και πρόσθεσε:

«Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου και σε έγκλημα συγκάλυψης. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και είναι απαραίτητο -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

Στο μεταξύ, συνέχεια στην πολιτική ένταση με αφορμή όχι μόνο αυτό το θέμα, αλλά και τις αποκαλύψεις που προηγήθηκαν σχετικά με τις συνομιλίες κορυφαίων υπουργών της περιόδου των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με επιχειρηματίες, την εμπλοκή δικαστικών λειτουργών σε πολιτικές πρωτοβουλίες και τις καταγγελίες για απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ, θα δοθεί αύριο, Τετάρτη στη Βουλή. Με αφορμή τη συζήτηση για το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη Novartis είναι βέβαιο ότι όλα τα κόμματα θα τοποθετηθούν και για τις τελευταίες εξελίξεις. Από την πλευρά της κυβέρνησης , ούτε ο πρωθυπουργός ούτε οι περισσότεροι υπουργοί θα άρουν τον λόγο, ακριβώς για να συμβολίσουν την ανεξαρτησία της έρευνας, δικαστικής και κοινοβουλευτικής.

Ωστόσο, το βάρος της παρουσίασης των θέσεων του κυβερνώντος κόμματος θα το αναλάβουν οι βουλευτές της ΝΔ και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει προγραμματίσει να απευθυνθεί στην Ολομέλεια. Πολιτικός στόχος του κ. Σαμαρά δεν θα είναι άλλος από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί και ηθικό αυτουργό για την σκευωρία - όπως έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση - της Novartis. Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις - καταγγελίες θα μιλήσει για την ύπαρξη παρακράτους που μοναδικό στόχο είχε, όπως θα πει, την ποδηγέτηση θεσμών και σημαντικών κρατικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να διατηρηθεί το καθεστώς στην εξουσία.

Είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς θα κινηθεί σε υψηλότερους τόνους από ότι επισήμως κάνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήθελε στην προανακριτική επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον κ. Παπαγγελόπουλο να συμπεριληφθεί και ο κ. Τσίπρας, κάτι που τελικώς δεν συνέβη.

Ανάλογη σκληρή στάση αναμένεται να τηρήσει στην Βουλή αύριο - εάν τελικά τοποθετηθεί - και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο για τη Novartis.

Αν σου άρεσε κάνε