Οι Τούρκοι «γκριζάρουν» το Αιγαίο - Σε υψηλή επιφυλακή η Αθήνα

Οι Τούρκοι «γκριζάρουν» το Αιγαίο - Σε υψηλή επιφυλακή η Αθήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:46 Δημιουργία 21/07/20, 21:41

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι επικεφαλής της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας για τη νέα, μεγάλη πρόκληση της Τουρκίας μετά από την οδηγία Navtex με την οποία η Άγκυρα στέλνει στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου το ωκεανογραφικό πλοίο Oruc Reis με στόχο την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για μια ακόμα μετουσίωση του δόγματος της κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία «τα νησιά δεν έχουν κυριαρχικά δικαιώματα».

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, καθώς η βάση του τουρκικού στόλου στο Ακσάζ, έχει αρχίσει και «αδειάζει» με τα 22 πλοία που βρίσκονταν ελλιμενισμένα εκεί κατά τις προηγούμενες ημέρες, να αρχίζουν σταδιακά να βγαίνουν στην ανοιχτή θάλασσα με πορεία νότια και δυτικά.

Ήδη οι μονάδες του στρατού ξηράς τόσο στον Έβρο όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, ενώ οι πληροφορίες θέλουν σε ορισμένες από αυτές να έχει γίνει και ανάκληση αδειών σε μόνιμα στελέχη.

Ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό, με ένα μεγάλο μέρος του στόλου να βρίσκεται σε επιφυλακή κατευθυνόμενο προς τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, με ανάλογη ανάκληση αδειών των μόνιμων στελεχών που υπηρετούν στα πλοία.

Η αντίδραση Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.

Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναφέρει πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα».

Παναγιωτόπουλος - Έσπερ

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μαρκ Έσπερ, όπου ο Έλληνας ΥΕΘΑ παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μιλώντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων και απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως «οι γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αν σου άρεσε κάνε