Επικίνδυνα παιχνίδια από την Άγκυρα

Επικίνδυνα παιχνίδια από την Άγκυρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:20 Δημιουργία 22/07/20, 08:10
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε νέα ευθεία πρόκληση κατά της Ελλάδας προχωρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μόλις λίγες ώρες μετά από τη συμφωνία που επετέθη στις Βρυξέλλες για το ταμείο ανάκαμψης και την επιτυχία της χώρας μας να αποσπάσει μερίδιο 72 δισ. ευρώ για την επόμενη 6ετία.

Οι ισχυροί δεσμοί της Ελλάδας με την ΕΕ, έτσι όπως αυτοί αποτυπώθηκαν με την συμφωνία για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ενόχλησαν προφανώς την γειτονική χώρα, η οποία πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των ηγετών της Ευρώπης, εξέδωσε navtex, δεσμεύοντας περιοχές κοντά στο Καστελλόριζο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μόλις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, επικοινώνησε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, κ.κ. Δένδια και Παναγιώτοπουλο, προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης μετά και την νέα τουρκικής πρόκληση. Έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει άμεσα τους ομολόγους του σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα έθεσε σε επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο κ. Παναγιώτοπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον ΑΓΕΕΘΑ, στρατηγό Φλώρο να κινητοποιήσει μεγάλο μέρος του πολεμικού στόλου, να αναστείλει άδειες όσων υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και να παρακολουθεί τις κινήσεις τόσο του σιρμσογραγικού σκάφους που θα στείλει η γειτονική χώρα, αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που θα το συνοδεύουν.

Ο πρωθυπουργός σε πρώτη κίνηση - απάντηση στον πρόεδρο Ερντογάν - επανέφερε το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ και ενώπιον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας, μίλησε για επιλογή - μονόδρομο για τους συμμάχους της Ελλάδας.

Κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Γερμανό υπουργό, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα από τις Βρυξέλλες, είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «πρόβλημα», τόνισε ότι η γειτονική χώρα «για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά». «Δεν ξέρω» - πρόσθεσε - «αν ενοχλείται καθ' οποιοδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία, η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες , σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά». «Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος», κατέληξε απευθυνόμενος στον Γερμανό ανώτατο αξιωματούχο .

Η στρατηγική του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε δύο επίπεδα: στην άμεση ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων της χώρας για όλες τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και στη διατήρηση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε ό,τι άφορα το δεύτερο, είναι πιθανόν να επιταχυνθούν οι αποφάσεις σχετικά με την αγορά σύγχρονων φρεγατών από το πολεμικό ναυτικό. Η Αθήνα συζητά με τους Γάλλους μια συνολική αμυντική συμφωνία, που προβλέπει την αγορά δυο υπερσύγχρονων φρεγατών τύπο belharra αλλά και την συνδρομή της συμμάχου χώρας σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα.

Στις συζητήσεις μπήκε «σφήνα» τις τελευταίες εβδομάδες η Αμερική, που πρότεινε την κατασκευή φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία . Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Αν σου άρεσε κάνε