Ο Γεραπετρίτης καλεί την Τουρκία σε δράσεις για αποκλιμάκωση της έντασης

Ο Γεραπετρίτης καλεί την Τουρκία σε δράσεις για αποκλιμάκωση της έντασης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:26 Δημιουργία 27/07/20, 14:21

Η ένταση στο Αιγαίο βαίνει μειούμενη, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία του γεγονότος ότι η χώρα έχει αποκτήσει θέση ευθύνης, σταθερότητας και αξιοπιστίας στο διεθνές περιβάλλον.

Μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτκά», σημείωσε πως στο Αιγαίο «αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ότι η Τουρκία σχετικώς αποσύρει τον στόλο στις βάσεις του, ενώ υπάρχει μια αναλογική αντίδραση εκ μέρους και της ελληνικής πλευράς. Αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον πηγαίνουμε σε μια καταλλαγή» είπε, τονίζοντας την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης «με εξαιρετικό σθένος, με την πολύ ισχυρή, πολυμερή διπλωματία που έχει αναπτύξει».

«Ευελπιστώ ότι τέτοιου τύπου εντάσεις θα περιοριστούν στο μέλλον» είπε, ενώ, ερωτηθείς αν η Άγκελα Μέρκελ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταλλαγή των δύο πλευρών, απάντησε ότι «την πρώτη και σοβαρή παρέμβαση την κάνει πάντα η ελληνική κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε να έχουμε θέση ευθύνης, σταθερότητας και αξιοπιστίας στο διεθνές περιβάλλον είναι κάτι που πιστώνεται πρωτίστως σε εμάς. Κανείς δεν θα σήκωνε το τηλέφωνο να πάρει έναν ηγέτη όπως είναι ο πρόεδρος Ερντογάν με τις γνωστές ιδιαιτερότητες μιας ισχυρής χώρας, αν δεν αντιλαμβανόταν ότι απέναντι βρίσκεται μια πολύ σταθερή χώρα».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε τη «μεγάλη επιχειρησιακή νίκη της χώρας μας στον Έβρο», που «έδειξε ότι έχουμε το σθένος να προστατεύσουμε από μόνοι μας τη χώρα μας και τα ευρωπαϊκά σύνορα, κάτι που έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα αξιοπιστίας. Η διάχυτη εικόνα στην Ευρώπη είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή, ενώ η Τουρκία έχει μια διάθεση να προκαλεί ασύμμετρες ταραχές, όπως συνέβη με τη βέβηλη πράξη με την Αγία Σοφία».

Επί του θέματος μιας μελλοντικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε πως «έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τη διεθνή στήριξη να υλοποιήσουμε τα δίκαιά μας. Δύο χώρες που γειτονεύουν και διαφωνούν, θα πρέπει να συζητούν. Από την άλλη, εμείς συζητούμε μόνο για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αμφισβήτηση στη χάραξη και όχι για άλλα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Επιπλέον δεν μπορείς να συζητάς ενόσω υπάρχει ένταση και πίεση από τον έναν από τους δύο. Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει σοβαρά βήματα για να αποσυμπιέσει την κατάσταση» διεμήνυσε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Κανένα νέο μνημόνιο»

Ερωτηθείς για το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης, απάντησε ότι «τα ποσά τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το Πολυετές Πρόγραμμα θα τα πάρουμε χωρίς καμία αιρεσιμότητα» και πως «όλα αυτά που ακούγονται για νέα μνημόνια, είναι ευκαιριακός πολιτικός καιροσκοπισμός». Θα υπάρχουν, συνέχισε, όροι για τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν τα χρήματα, εν τούτοις «δεν θα συνδυαστούν με καμία διαρθρωτική αλλαγή, ούτε με περαιτέρω δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που να παραπέμπει σε νέο μνημόνιο».

Πρόκειται για «πολύ μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό μείγμα της χώρας, χωρίς υπερβολικές εξαρτήσεις από έναν τομέα, όπως οι υπηρεσίες», σε ένα πιο αναπτυξιακό και ανταγωνιστικό μοντέλο, σημείωσε επίσης για να προσθέσει με έμφαση: «Αισθανόμαστε ότι διαχειριζόμαστε πόρους και των επόμενων γενεών. Είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσουν να έρθουν τέτοια χρήματα στο μέλλον. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και πάνω σε αυτήν θα πρέπει να στηθεί το αύριο, και όχι μόνο το σήμερα, της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, η κυβέρνηση έχει κρατήσει πόρους για τον χειμώνα, ως εκ τούτου «δεν θα διακινδυνευθεί η δημοσιονομική συνέχεια της χώρας». Ενώ έως ότου έλθουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Πρόγραμμα, «η Ελλάδα θα έχει την ευχέρεια να δανείζεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Έχουμε φθηνό χρήμα, το οποίο μπορεί να εισρεύσει έως ότου έλθουν οι κοινοτικοί πόροι και με αυτούς να στηρίξουμε την οικονομία, την αγορά, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις. Άρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να έχουμε πολύ μεγάλη ύφεση και ταραχή στην οικονομία».

Στο θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί απολύτως στις αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου». Όπως είπε, «επειδή πρόκειται για πολύ σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, η δική μας πρόθεση είναι τα αναδρομικά να τα δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας... Καθώς οι αντοχές μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε το optimum, να δώσουμε όλα τα χρήματα άμεσα, πρόθεσή μας είναι να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους κατά το δυνατόν πιο γρήγορα» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αν σου άρεσε κάνε