Οι αποφάσεις Μητσοτάκη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Οι αποφάσεις Μητσοτάκη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:49 Δημιουργία 31/07/20, 16:09

Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και οι επιπτώσεις των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε σχετική ενημέρωση του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Στέλιος Πέτσας αναφέρει τα εξής:

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις προτεραιότητες στο επόμενο διάστημα, παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας», από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, στόχος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να μπει «φρένο» στην κατάχρηση του συστήματος αδειών, να πατηθεί «γκάζι» στην κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων. Προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων:

- Επαναπροσδιορίζεται η διαδικασία εισαγωγής των κρατουμένων σε Θεραπευτικά Καταστήματα Κράτησης ή νοσηλευτικά ιδρύματα. Εφεξής, οι ασθενείς κρατούμενοι θα εισάγονται μόνο με εντολή του διευθυντή της οικείας θεραπευτικής, ή ψυχιατρικής μονάδας σε ειδικό θεραπευτικό Κατάστημα Κράτησης.

- Εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων, καθώς έχουν παρατηρηθεί αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας, ενώ παράλληλα τίθενται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη μεταγωγή καταδίκων κρατούμενων στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και στην κεντρική αποθήκη υλικού φυλακών. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται εφεξής η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. στους καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας.

- Προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου «Επάνοδος» σε διάφορες πόλεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο υποστηρικτικό πλέγμα, με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων.

- Αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας σε όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός των καταστημάτων κράτησης.

- Εισάγεται εξαίρεση από την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων του προσωπικού εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης, καθώς σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν στην ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης καθιστούν αναγκαία τη θεσμοθέτηση διαδικασιών που θα διασφαλίζουν την ταχεία κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

Επιτάχυνση δικών

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση δικών ν. 3869/2010, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Με αυτό επιχειρείται η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια κι έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021. Η παρέμβαση αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία, καθώς διαπιστώνεται ότι εκκρεμούν - προσδιορισμένες σε δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 - περισσότερες από 40.000 σχετικές υποθέσεις, με τη συζήτησή τους να έχει προσδιοριστεί σε πολλές περιπτώσεις σε χρόνο που φτάνει ακόμη και μετά το 2027, σε περίπου 30 από τα 140 Ειρηνοδικεία της χώρας.

Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση προβλέπεται η υποχρεωτική εκδίκαση των υποθέσεων αυτών εντός του έτους 2021, προκειμένου να αρθεί η υφιστάμενη εκκρεμότητα με την έκδοση των αποφάσεων εντός προβλεπόμενης προθεσμίας 6 μηνών από τη συζήτηση. Με τον τρόπο αυτό αίρεται μια μακροχρόνια εκκρεμότητα, εξαιτίας της οποίας οι μεν καλόπιστοι δανειολήπτες τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές τελούν υπό καθεστώς μη ανεκτής από την έννομη τάξη οιονεί προστασίας.

Κωδικοποίηση της νομοθεσίας

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε και η προετοιμασία ετήσιου προγράμματος κωδικοποίησης της νομοθεσίας, που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, πέραν της θέσπισης νέας νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, που θα ακολουθείται κατά τη θέσπιση νέων κανόνων δικαίου, ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Πρόκειται για εγχείρημα θεμελιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και κακονομίας και κατ’ επέκταση τόσο για τη θεσμική, όσο και για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Έχει ήδη συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης (ΚΕΚ). Επίσης, καταρτίστηκε διεξοδικό εγχειρίδιο που περιέχει τη μεθοδολογία κωδικοποίησης και τους νομοτεχνικούς κανόνες για τη σύνταξη των κωδίκων και την αναμόρφωση της νομοθεσίας.

Η διαδικασία κωδικοποίησης ξεκινά με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, ύστερα από σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπουργείων ή της ΚΕΚ. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως επίσης της νομοθεσίας αρμοδιότητας των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού. Σχεδιάζεται η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για τη δασική νομοθεσία, τη νομοθεσία για τον πολιτισμό, τη διακίνηση και εμπορία προϊόντων και ς τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παρατηρητήριο Covid-19

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε τη μελέτη του Παρατηρητηρίου Covid-19 με θέμα «Αποτίμηση της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με αυτή, ως προς τους άξονες Υγείας και Οικονομίας για το διάστημα που συντελέστηκε η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, δηλαδή από τις 4 Μαΐου έως τις 30 Ιουλίου, διαπιστώνεται πως, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν περιορίσει τη διασπορά του ιού σε παρεμφερή επίπεδα και πραγματοποίησαν αντίστοιχες στρατηγικές για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο αντίκτυπος στο επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας ήταν σαφώς μικρότερος.

Επιλογή αντιπροέδρου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε τη νομική σύμβουλο του Κράτους Νίκη Μαριόλη ως αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Διορισμός προέδρου και μελών Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε ως πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας τον Μενέλαο Τσουπλάκη, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και ως μέλη τη Μαρία Γαβουνέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Βασίλειο Κουγέα, καθηγητή στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Ανδρέα Παπαστάμου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, και τον Νικόλαο Δουλαδίρη, ειδικό επιστήμονα στον Συνήγορο του Πολίτη.

Επιλογή υποδιοικητή της ΤτΕ

Κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σε συνέχεια των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τον διορισμό του Θεόδωρου Πελαγίδη, καθηγητή στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για εξαετή θητεία.

Σύσταση θέσεων συνεργατών για άτομα με αναπηρία

Όπως αποφασίστηκε, ενεργοποιείται για πρώτη φορά ο ν. 4488/2017 με τη σύσταση στο ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη δύο θέσεων συνεργατών, εξειδικευμένων σε θέματα αναπηρίας, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ΑμΕΑ.

Αν σου άρεσε κάνε