Ελλάδα προς Τουρκία: Διερευνητικές επαφές ακόμα και μέσα στον Αύγουστο

Ελλάδα προς Τουρκία: Διερευνητικές επαφές ακόμα και μέσα στον Αύγουστο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:44 Δημιουργία 06/08/20, 14:27

Στη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση «2020 Aspen Security Forum», αναφέρθηκε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, σημειώνοντας πως τέθηκαν οι τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και η συμπεριφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι υπήρξε "πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε - εάν δεν μπορούμε - να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας"», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές, έχει επιλεγεί ο επικεφαλής της ομάδας, που είναι ο κ. Αποστολίδης ο οποίος έχει παίξει αυτό το ρόλο με επιτυχία σε προηγούμενο διάστημα και αναμένουμε από την Τουρκία, αν αυτά που λέει τα εννοεί, να προχωρήσουμε ακόμη και μέσα στον Αύγουστο στις διερευνητικές επαφές».

Για τον χρόνο έναρξης των επαφών σημείωσε ότι ο χρόνος εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, «εμείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρξει αυτή η έμπρακτη αποκλιμάκωση, με συνέχεια και συνέπεια, να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο» είπε.

Αν σου άρεσε κάνε