Εκτάκτως στην Αίγυπτο ο Δένδιας, για τη συμφωνία επί της ΑΟΖ

Εκτάκτως στην Αίγυπτο ο Δένδιας, για τη συμφωνία επί της ΑΟΖ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:27 Δημιουργία 06/08/20, 14:53

Έκτακτη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας, με τη συμφωνία της Ελλάδας με την αφρικανική χώρα επί του καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να βρίσκεται στο επίκεντρο του ταξιδιού του ΥΠΕΞ στο Κάιρο.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, τις τελευταίες μέρες έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών ώστε να προκύψει μια συμφωνία για την υπογραφή της ΑΟΖ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται πως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σαμέχ Σούκρι, ήταν ιδιαίτερα πυκνές τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αιγυπτιακής ιστοσελίδας Sada Elbalad, η οποία επικαλείται ελληνικές διπλωματικές πηγές, κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια θα οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Αθήνα προσπαθεί να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη προκειμένου να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή, ειδικά μετά τον αμφιλεγόμενο χάρτη με τη Λιβύη και την ανακοίνωση για διεξαγωγή δραστηριοτήτων για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, θα ακολουθήσει την αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία υπεγράφη στις 9 Ιουνίου, από τον κ Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο.

Όπως είχε τονίσει τότε ο Έλληνας υπουργός, η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και, παράλληλα, κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων. Η προηγούμενη αντίστοιχη συμφωνία χρονολογείται το 1977 και ήταν πάλι με την Ιταλία.

Σκοπός της ελληνικής πλευράς να ακυρωθεί στην πράξη η συμφωνία της Τουρκίας με τον Φαγέζ αλ Σαράτζ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, όπως και όλες οι μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων.

Αν σου άρεσε κάνε