H Τουρκία θα έρθει στις διαπραγματεύσεις, εκτιμά η Μπακογιάννη

H Τουρκία θα έρθει στις διαπραγματεύσεις, εκτιμά η Μπακογιάννη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 07/08/20, 14:36

«Το συμπέρασμα είναι ότι κάναμε μια εξαιρετική συμφωνία με βάση το διεθνές δίκαιο. Είναι η συνέχεια μετά από τη συμφωνία με την Ιταλία» ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας την Παρασκευή στο ρ/σ «Θέμα».

Στο πλαίσιο αυτό, «με το τουρκολιβυκό σύμφωνο έρχεται η μεγαλύτερη αραβική χώρα και έρχεται μια χώρα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και κάνουμε μια συμφωνία, η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και άρα είναι μια συμφωνία σταθερή που δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αμφισβητηθεί» επισήμανε η κ. Μπακογιάννη, εξηγώντας πως αυτό είναι το «το κεκτημένο της χθεσινής συμφωνίας».

Ταυτόχρονα, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα ΑΟΖ, άρα έχουν επήρεια και αυτό αναγνωρίστηκε και στις δύο συμφωνίες και της Ιταλίας και της Αιγύπτου» σχολίασε η πρώην υπουργός, εκτιμώντας πως «η Τουρκία βρίσκεται παντελώς απομονωμένη για αυτό και η σπασμωδική αυτή αντίδραση».

Ερωτηθείσα για το πλαίσιο της συμφωνίας, «το διεθνές δίκαιο προβλέπει καταρχήν ότι οι δύο χώρες πρέπει να έχουν απέναντι ακτές» υπενθύμισε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε πως «η Τουρκία χθες ακόμη μίλησε ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα νερά της Λιβύης. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα νερά μετά τη χθεσινή συμφωνία που είναι πολύ πιο αξιόπιστη, χαρακτηρίζονται νερά δικά μας. Άρα, σε περίπτωση που υπάρχει μια αμφισβήτηση, οποιαδήποτε Χάγη θα έχει να κάνει με μια συμφωνία που δεν στέκει πουθενά και με μια συμφωνία χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο».

«Αυτή τη συμφωνία, από την ώρα που θα επικυρωθεί και πρέπει να επικυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια, θα πάει στον ΟΗΕ και ο ΟΗΕ παίρνει υπόψη του αυτή τη συμφωνία» γνωστοποίησε ακόμη η πρώην υπουργός.

Ως προς το τελικό κείμενο της συμφωνίας, η «τμηματική συμφωνία δεν περιέχει τις υφαλοκρηπίδες πέραν του 28ου Μεσημβρινού, αλλά αυτό είναι βέβαιο ότι θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση. Δεύτερον, κάθε χώρα με βάση τη συμφωνία κρατάει τα δικαιώματα της απάνω σε αυτά τα οποία πιστεύει και το τρίτο είναι ότι η μη ύπαρξη της συμφωνίας, αν χάναμε αυτήν την ευκαιρία αυτής της συμφωνίας αυτή τη στιγμή δεν θα είχαμε ακυρώσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο» παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη.

«Είναι κάποια μείωση της επήρειας της Κρήτης, την οποία πήραμε παραπάνω σε ακτές» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Αν θα είναι απόλυτη ή μειωμένη μια επήρεια εξαρτάται από το σύνολο της συμφωνίας. Το πολύ σημαντικό μιας συμφωνίας δεν είναι το 1% ή 2% του ποσοστού το οποίο παίρνουμε. Το πολύ σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζεται ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα. Το βασικό τουρκικό επιχείρημα ότι υφαλοκρηπίδα έχουν μόνο οι ακτές και όχι τα νησιά» ακυρώνεται, σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, «αυτό που ξέρω είναι ότι αν ο κ. Κοτζιάς είχε το θάρρος να υπογράψει αυτή τη συμφωνία, δεν θα είχαν προλάβει οι Τούρκοι να υπογράψουν το τουρκολιβυκο σύμφωνο. Αυτή είναι η αλήθεια».

Αντίθετα, η «Ελλάδα όλο τον τελευταίο καιρό έχει πάρα πολύ ισχυροποιήσει τις θέσεις της. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει, είναι εξαιρετικά άσχημα τα πράγματα τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώνονται συνεχώς» υποστήριξε η πρώην υπουργός και συμπέρανε ότι η «Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ» και εκεί η «Ευρώπη που δεν εθελοτυφλεί πλέον ξέρει ότι ο ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο, θα ασκήσει και τις δικές της πιέσεις και η Τουρκία θα έρθει στις διαπραγματεύσεις».

«Εγώ πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο πορευόμαστε αυτή τη στιγμή είναι σώφρων και συνετός τρόπος. Δεν χρειάζεται σπασμωδικές κινήσεις. Θεωρώ ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα που μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της». «Η στρατηγική με την οποία η Τουρκία χθες βρέθηκε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, εκεί γίνονται σπασμωδικές κινήσεις, δηλώσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα» τόνισε η κ. Μπακογιάννη και κατέληξε ότι «όταν τους συμβαίνει κάτι τέτοιο, αντιδρούν νευρικά».

Αν σου άρεσε κάνε