Προκαλεί ξανά η Τουρκία με Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέις

Προκαλεί ξανά η Τουρκία με Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:39 Δημιουργία 10/08/20, 08:15

Αναζωπυρώνεται η ένταση στο ελληνοτουρκικό «μέτωπο», με την Άγκυρα να εκδίδει Navtex για το Ορούτς Ρέις, για έρευνες σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Η Navtex ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι από χτες το Ορούτς Ρέις έχει κλείσει τους πομπούς του.

Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 05:00, ενεργοποιείται και η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Ο ελληνικός στόλος είναι στις θέσεις του και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χθες, την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ είναι η ακόλουθη:

«Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια.

Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Πολιτική Ασφάλειας, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανέναρξης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Αν σου άρεσε κάνε