Σε περαιτέρω κλιμάκωση «δείχνει» η Άγκυρα

Σε περαιτέρω κλιμάκωση «δείχνει» η Άγκυρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:09 Δημιουργία 11/08/20, 14:04

Σε περαιτέρω κλιμάκωση των προκλήσεων «δείχνει» η Άγκυρα, την ώρα που το Oruc Reis παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ενδεικτική η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η χώρα του θα εκδώσει νέες άδειες για έρευνες "στο δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας" της.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία θεωρεί το συγκεκριμένο τμήμα καλύπτει την περιοχή ακριβώς έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης, καθώς η Άγκυρα αρνείται τη γενικά παραδεκτή ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προανήγγειλε έτσι νέα Navtex για τα τέλη Αυγούστου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το ερευνητικό, σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις θα προχωρήσει δυτικότερα και θα πραγματοποιήσει έρευνες.

"Έχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και το Όρουτς Ρέις θα πραγματοποιήσει έρευνα σε αυτή την περιοχή", είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει "κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις" στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα "δικαιώματα" της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων "χωρίς καμία παραχώρηση".

Αν σου άρεσε κάνε