«Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis» λέει η Άγκυρα

«Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis» λέει η Άγκυρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:09 Δημιουργία 11/08/20, 18:06

Έχοντας φτάσει στο δυτικότερο σημείο της περιοχής που είχε δεσμευτεί με την τουρκική Navtex, στα όρια του 28ου μεσημβρινού το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis άλλαξε πορεία, δηλαδή κοντά στον 28ο μεσημβρινό άλλαξε ρότα, και κατευθύνεται πλέον ανατολικά.

Κινείται αργά με ταχύτητα 4 κόμβων και ποντισμένα καλώδια. Γύρω του βρίσκονται τουρκικά πολεμικά πλοία.

Εν τω μεταξύ τη χθεσινή νύχτα άλλαξε τακτική η Άγκυρα. Στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών, σπάζοντας τη σιγή ασυρμάτου, απαντούν ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Άρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την «τουρκική ΑΟΖ», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η θέση της Αθήνας

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προβάλλεται μήνυμα σταθερότητας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να τονίζει νωρίτερα την Τρίτη πως «δν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους. Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όντας σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείο Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλέφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η στάση της Κομισιόν

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού» τόνισε ο Πήτερ Στάνο.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις» .

«Οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η δήλωση που έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος την Κυριακή για την Ανατολική Μεσόγειο ήταν πολύ ξεκάθαρη. Υπογράμμισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και ότι οι αυξανόμενες εντάσεις δεν είναι απάντηση σε κανένα από αυτά τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή. «Θα οδηγήσουν μόνο σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» είπε και προσέθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση ότι όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα θα επιλυθούν στη γραμμή των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και θετική δέσμευση».

Αν σου άρεσε κάνε