Όλα τα «όπλα» στο τραπέζι, «Πόντιος Πιλάτος» οι Βρυξέλλες

Όλα τα «όπλα» στο τραπέζι, «Πόντιος Πιλάτος» οι Βρυξέλλες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:12 Δημιουργία 12/08/20, 09:33

Όλα τα «όπλα» στο τραπέζι βάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με οποιοδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα, το οποίο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ΥΠΕΞ εκπέμπουν στην Τουρκία, αλλά και στους Ευρωπαίους ομολόγους, με τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία.

Η Αθήνα ζητεί μία πιο ξεκάθαρη στάση και μία πιο δυναμική απάντηση από την ΕΕ, επιμένοντας στο σενάριο της επιβολής στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, εντούτοις οι Βρυξέλλες δηλώνουν μεν στήριξη και αλληλεγγύη, εξακολουθούν δε να κινούνται στη «γραμμή» του διαλόγου με την Τουρκία.

Το ζήτημα πλέον είναι, αν θα γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για έκτακτη σύγκληση των ΥΠΕΞ, τη στιγμή μάλιστα που η Άγγελα Μέρκελ, που έχει και την προεδρία της Ε.Ε αυτό το εξάμηνο, δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως είχε πράξει τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, για δεύτερο 24ωρο το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός διεθνών υδάτων άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δοκιμάζοντας τις αντοχές του Πολεμικού Ναυτικού που ακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου που συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες.

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος κινείται, όπως φαίνεται από το στίγμα του, με βορειοανατολική πορεία.

Το πρωί της Τετάρτης βρισκόταν περίπου στα 40 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο, συνεχίζοντας να κινείται άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να το συνοδεύουν, ενώ στις θέσεις τους είναι και τα υπόλοιπα πλοία του τουρκικού στόλου.

Δεν έχει, πάντως, περάσει το νοητό όριο του 28ου μεσημβρινού, ενώ έχει απλωμένα τα καλώδιά του, αλλά δεν διεξάγει έρευνες.

Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, με τις συνεδριάσεις να είναι συνεχείς. Η Αθήνα ανεβάζει τους τόνους απαιτώντας από την Άγκυρα να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την περιοχή, ενώ παράλληλα ζητά από τις Βρυξέλλες την έκτακτη σύγκληση της συνόδου των ΥΠΕΞ και την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Αν σου άρεσε κάνε