Κορυφώνεται ο διπλωματικός «πυρετός»

Κορυφώνεται ο διπλωματικός «πυρετός»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:19 Δημιουργία 14/08/20, 10:16

Κορυφώνεται ο διπλωματικός «πυρετός» εν μέσω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» σήμερα, Παρασκευή σε δύο πολύ κρίσιμα «μέτωπα».

Ο Νίκος Δένδιας συναντά στη Βιέννη τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος θα συμμετάσχει στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα δει τον κ. Πομπέο στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), και θα τον ενημερώσει λεπτομερώς για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει έντονη ανησυχία για τα παιχνίδια της Άγκυρας με το Oruc Reis. Είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, στην οποία δήλωνε προβληματισμό «για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», χαρακτηρίζοντας τις δράσεις αυτές προκλητικές.

Η Αθήνα περιμένει, λοιπόν, μία ακόμη δήλωση στήριξης της χώρας και μια νέα καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

Χθες, ο κ. Δένδιας είχε επαφές με Αμερικανούς γερουσιαστές. Ειδικότερα, ο ίδιος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενημέρωσε και τον γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν.

Την ίδια, ιδιαίτερα βαρύτητα αποκτά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 3 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών.

Από την πλευρά της η Αθήνα, βάζει όλα τα «όπλα» στο τραπέζι ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με οποιοδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα, το οποίο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ΥΠΕΞ εκπέμπουν στην Τουρκία, αλλά και στους Ευρωπαίους ομολόγους, με τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία.

Η Αθήνα ζητεί μία πιο ξεκάθαρη στάση και μία πιο δυναμική απάντηση από την ΕΕ, επιμένοντας στο σενάριο της επιβολής στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, εντούτοις οι Βρυξέλλες δηλώνουν μεν στήριξη και αλληλεγγύη, εξακολουθούν δε να κινούνται στη «γραμμή» του διαλόγου με την Τουρκία.

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χθες με την Άγγελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στέλνοντας το μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.

Χθες, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να τονίζει την στήριξή του προς την Ελλάδα, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα: «Εχω καταστήσει σαφές ότι λαμβάνουμε σοβαρά κάθε επιθετική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο από οποιονδήποτε παράγοντα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», ανέφερε.

Αν σου άρεσε κάνε