Τουρκικές κυρώσεις ζητούν Γερουσιαστές από Πομπέο

Τουρκικές κυρώσεις ζητούν Γερουσιαστές από Πομπέο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:30 Δημιουργία 14/08/20, 10:25

Να αξιοποιήσει την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να ζητήσει ευθέως την απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική ΑΟΖ καλούν με επιστολές τους τον Μάικ Πομπέο Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές.

Η πρώτη επιστολή υπογράφεται από τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, ενώ η δεύτερη από τους συμπρoέδρους της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς. Κοινός παρονομαστής στις δύο επιστολές είναι το αίτημα να υπάρξει σαφήνεια στα μηνύματα που θα εκπέμψει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Μενέντεζ και Βαν Χόλεν: Συνεργασία με την ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας

Οι δύο γερουσιαστές υπενθυμίζουν στον Μάικ Πομπέο τη διαβεβαίωσή του ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων. Όπως αναφέρουν, ο Αμερικανός υπουργός είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσουν ότι όλες οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι νόμιμες. "Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις σας, σας ζητούμε να καλέσετε την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλύσει αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο", τονίζουν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ζητούν οι ΗΠΑ να αναπτύξουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Οι γερουσιαστές ζητούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να διευθετήσει αυτά τα προβλήματα κάτω από τη διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

"Δεύτερον, σας ζητάμε να αρχίσετε αμέσως να συνεργάζεστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο τουρκικά ενεργειακά στελέχη και η Γαλλία ανέπτυξε πρόσφατα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξουν αμέσως ένα σχέδιο συνολικών κοινών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να επιλύσει αυτά τα θέματα μέσω ενός αμερόληπτου διεθνούς δικαστηρίου", επισημαίνουν οι γερουσιαστές.

Επιπλέον, στην επιστολή διατυπώνεται το πάγιο αίτημα της Γερουσίας για την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων κυρώσεων για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Όπως επισημαίνεται, η ολιγωρία του Λευκού Οίκου έχει παράγει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η μη επιβολή των κυρώσεων έχει ενθαρρύνει την επιθετικότητα του προέδρου Ερντογάν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Οι γερουσιαστές κάνουν λόγο για μια κρίσιμη στιγμή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη χλιαρή αντίδραση από την Ουάσιγκτον θα οδηγήσει μόνο στην περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν παροτρύνουν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα απομακρύνει τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και θα τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες το απόγευμα με τους δυο συγκεκριμένους γερουσιαστές.

Αν σου άρεσε κάνε