Τοπικά lockdown, πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία και περισσότερα τεστ τα «όπλα» στη μάχη με τον ιό

Τοπικά lockdown, πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία και περισσότερα τεστ τα «όπλα» στη μάχη με τον ιό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:26 Δημιουργία 18/08/20, 08:00

Σε τροχιά λήψης κρίσιμων αποφάσεων κινείται η κυβέρνηση, που βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει τριψήφιος σε ημερήσια βάση.

Ωστόσο, χθες, Δευτέρα ανακοινώθηκαν 150 νέα κρούσματα, σαφώς μειωμένα και κάτω από τα 200 μετά από έξι συνεχείς ημέρες, με το Μέγαρο Μαξίμου να θέτει την ερχόμενη Παρασκευή ως ορόσημο για νέα μέτρα.

Η προσοχή έχει στραφεί στην επιστροφή των αδειούχων και δη των νέων, ηλικιακή ομάδα στην οποία ο ιός βρίσκεται σε έξαρση. Στόχος είναι να απομονωθούν οι ασυμπτωματικοί, εξίσωση ιδιαίτερα δύσκολη, για το λόγο αυτό και ζητείται από όσους επιστρέφουν από διακοπές στα μεγάλα αστικά κέντρα, να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα υγιεινής, να φορούν παντού μάσκα, να μείνουν για 7 ημέρες μακριά από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, καθώς επίσης και να κάνουν χρήση του θεσμού της τηλεργασίας για μία εβδομάδα, όπου αυτό είναι δυνατόν. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα συνεχίζεται μία σειρά τεστ κορονοϊού σε Πειραιά και Ραφήνα.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τοπικές παρεμβάσεις, αν ειδικοί δώσουν το σχετικό «σήμα» και ζήτησε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να εξετάσουν μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί απαραίτητο από εσάς» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τον ιό.

Το Μαξίμου, εξάλλου, έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι τα τοπικά lockdown είναι σττο τραπέζι. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί μοντέλου Πόρου και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση από τους επιστήμονες και τα κρούσματα συνεχίσουν ανοδική πορεία.

Ήδη από χθες τα βράδυ ισχύει και στην Αττική το ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κωδικοποίηση των κανόνων για τη χρήση μάσκας

Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους επιστήμονες να προχωρήσουν στην κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες πού είναι υποχρεωτική.

Παράλληλα, οι ίδιοι θα εξετάσουν αν ενδείκνυται η χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους.

Πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία

Την ίδια ώρα, στη σύσκεψη της Τετάρτης οι ειδικοί καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία, ενώψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί και το ζήτημα των τεστ. Επιδίωξη είναι να υπάρχουν περισσότερα στοχευμένα τεστ σε συγκεκριμένες περιοχές ή ηλικιακές ομάδες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της εξάπλωσης στην κοινότητα.

Αν σου άρεσε κάνε