Κ. Μητσοτάκης στους «27»: Η ΕΕ δεν μπορεί να έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά

Κ. Μητσοτάκης στους «27»: Η ΕΕ δεν μπορεί να έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:35 Δημιουργία 19/08/20, 18:20

Σαφή τοποθέτηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα ζητεί ο πρωθυπουργός από τους Ευρωπαίους εταίρους, την ώρα που η Άγκυρα στήνει επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας μάλιστα λόγο για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Άγκυρας στην περιοχή.

Κατά την παρέμβασή του στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκη, συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η στάση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Ενημερώνοντας τους «27» για την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά την ελληνική θέση απέναντι στην Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα δεν αρνήθηκε ποτέ τον διάλογο με την Άγκυρα.

«Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνώ».

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Αν σου άρεσε κάνε