SOS για τοπικά και οριζόντια μέτρα!

SOS για τοπικά και οριζόντια μέτρα!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:56 Δημιουργία 24/08/20, 08:52
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

«Καμπανάκι» και προειδοποιητικά μηνύματα για ευλαβική τήρηση των μέτρων στέλνουν επιστήμονες, πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες της χώρας, καθώς εξέλιξη της πανδημίας δείχνει πως η χώρα οδεύει σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Τη στιγμή που το «κύμα» επιστροφής των ταξιδιωτών στις βάσεις τους συνεχίζεται και οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων είναι πυρετώδεις, το αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 284 σε μόλις ένα 24ωρο, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, εκπέμπει SOS, με τους ειδικούς να θέτουν ζήτημα λήψης και νέων μέτρων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η ανοδική πορεία το ιού, ο οποίος μάλιστα σαρώνει στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Χαρακτηριστική η εικόνα στην Αττική, με 141 κρούσματα εκ των 284, ενώ την ίδια συναγερμός σήμανε στη Λέσβο, η οποία τέθηκε σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς η επιστροφή στα λιμάνια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σημειώνοντας πως δεν αποκλείεται να ακούσουμε κρούσματα άνω των 300, γεγονός που θα αναδείξει τον χαμένο έλεγχο επί του Covid-19.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού»» δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων. «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι, αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

Ο ίδιος, πάντως, επεσήμανε πως «έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα»: «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι , πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε.

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτεμβρίου, θα πράξουμε αναλόγως» επισήμανε ο καθηγητής. Η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου» είπε ακόμη, σημειώνοντας πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το στίγμα της σοβαρότητας της κατάστασης. «Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες»,σημείωσε. «Ο ιός βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας και η αύξηση των κρουσμάτων απειλεί όσα καταφέραμε τους προηγούμενους μήνες» επεσήμανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας πως παρά την κοινωνική κόπωση «δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, ούτε να αγνοούμε τα πορίσματα της επιστήμης που σημαίνουν παγκοσμίως συναγερμό».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι εξίσου κρίσιμοι με τους δύο πρώτους της πανδημίας. Όπως τότε – με υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία και σύμπνοια – αναχαιτίσαμε την πανδημία, αναλόγως οφείλουμε να πράξουμε και πάλι».

Ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε παράλληλα πως «μπορεί να εμφανίζουμε πολύ χαμηλότερη έξαρση μετά την άρση του lockdown σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται».

Αν σου άρεσε κάνε