Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Χάικο Μάας στη «σκιά» της ελληνοτουρκικής έντασης

Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Χάικο Μάας στη «σκιά» της ελληνοτουρκικής έντασης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:04 Δημιουργία 25/08/20, 07:50
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στο διπλωματικό πεδίο με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας να επισκέπτεται Αθήνα και Άγκυρα σε μία άκρως ταραχώδη περίοδο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το Βερολίνο δηλώνει στήριξη κι αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ωστόσο τηρεί τη «γραμμή» του διαλόγου σε σχέση με την Άγκυρα, τη στιγμή που η Γαλλία χαρακτηρίζει «ταραχώδη γείτονα» τον Ταγίπ Ερντογάν, «δείχνοντας» προς συνέπειες… στην πράξη.

Η μέχρι πρότινος αυτή στάση των Γερμανών είχε ενοχλήσει φανερά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, κάλεσε την ΕΕ να λάβει μία πιο σαφή θέση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνοντας μάλιστα πως η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το κλίμα άρχισε να αλλάζει χθες από την πλευρά του Βερολίνου, με τη γερμανική κυβέρνηση να θέτει στο τραπέζι ζήτημα σοβαρότατων συνεπειών σε βάρος της Άγκυρας, αν η ένταση κλιμακωθεί, ύστερα από την νέα προκλητική Navtex. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι κινήσεις Ερντογάν απειλούν τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Ατάραχος, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια και με φόντο την ελληνική «απάντηση» την τουρκική Navtex, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά Ελλάδας και ΕΕ.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση του κόμματός του, ο ίδιος είπε: «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκδώσει NAVTEX για την περιοχή που το έχουμε κάνει εμείς. Θεωρώ πως θα ήταν ωφέλιμο για τους Έλληνες γείτονές μας να κατανοήσουν πως αυτοί που έσυραν την Ελλάδα μπροστά από το τουρκικό ναυτικό, δεν θα ξαναεμφανιστούν σε πιθανό πρόβλημα που θα προκύψει στο μέλλον. Η σημερινή δήλωση της Ελλάδας θέτει σε κίνδυνο την παράκτια και ναυτική ασφάλεια όλων των πλοίων της περιοχής».

Και συνέχισε: «Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική υπαιτία για ότι αρνητικό προκύψει στην περιοχή και για τις ζημιές που η ίδια θα προκαλέσει στον εαυτό της. Με αυτή τη στάση ενάντια στο διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα έχει πέσει σε ένα χάος που δεν μπορεί να ξεφύγει».

«Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ έντιμη μαζί μας. Υποστηρίζουν τρομοκράτες ενάντια στην πατρίδα μας, οι οποίοι έρχονται σε εμάς από την Ελλάδα και τον PKK. Το θεωρείτε φιλία αυτό; Δεν στέκονται στο πλευρό μιας χώρας που θυσιάζει τον εαυτό της για την ανεξαρτησία και το μέλλον της. Έχει υποκριτική συμπεριφορά απέναντί μας, δεν υπάρχει καμία ενότητα σαν αξία», σημείωσε.

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, δήλωσε: «Έχουμε δείξει σε εκείνους που προσπαθούν να μας εμποδίσουν στην Ανατολική Μεσόγοειο, πως έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Σαν η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, προστατεύουμε τα δικαίωματά μας. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ούτε ένα βήμα από τη δράση του Oruc Reis, ούτε από την δράση του ναυτικού μας που το συνοδεύει. Αυτοί που πρέπει να το σκεφτούν το τι θα συμβεί και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες είναι αυτοί που θα βγουν μπροστά μας στις περιοχές τις οποίες έχουμε κηρύξει NAVTEX.Μετά την ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα, πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε καλά νέα και από τη Μεσόγειο».

Το ραντεβού με τον Μάας

Η σημερινή επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ, λοιπόν, αποκτά ιδιαίτερα σημασία με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα.

Ειδικότερα, ο Χάικο Μάας θα συναντηθεί στις 11.30 το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί για συζητήσεις με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Τουρκία, όπου θα έχει επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση διάλογος με την Τουρκία υπό συνθήκες έντασης, προκλήσεων, παραβιάσεων κι απειλών δεν μπορεί να υπάρξει με την Τουρκία.

Ενδεικτική η δήλωση του Στέλιου Πέτσα, ο οποίος αναφερόμενος στην γερμανική πρωτοβουλία, τόνισε ότι «για να περιμένει κανείς αποτελέσματα πρέπει να έχει αξιόπιστους συνομιλητές. Απομένει στην Τουρκία να δείξει ότι είναι τέτοιος αξιόπιστος συνομιλητής».

Το τριήμερο «φωτιά»

Επισημαίνεται ότι η Αθήνα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τριήμερων αεροναυτικών γυμνασίων για σήμερα, Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η ελληνική άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίων του Καστελλόριζου από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου μέχρι τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης εκπνέει και η χρονική διάρκεια της παράνομης τουρκικής Navtex με την οποία προβλέπεται η συνέχιση της περιήγησης του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικης υφαλοκρηπίδας.

Από αύριο δηλαδή αναμένεται η διεξαγωγή της ελληνικής άσκησης σε διεθνή ύδατα αλλά κοντά στην περιοχή που θα κινείται ο τουρκικός στολίσκος με το Oruc Reis.

Αν σου άρεσε κάνε