Η Αθήνα ψηφίζει για τις ΑΟΖ με Ιταλία κι Αίγυπτο

Η Αθήνα ψηφίζει για τις ΑΟΖ με Ιταλία κι Αίγυπτο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:35 Δημιουργία 26/08/20, 08:30

Τη στιγμή που η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα ψηφίζει την Τετάρτη τις δύο κρίσιμες Συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, οι οποίες αναμένεται να «περάσουν» με αυξημένη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.

Το μήνυμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι τόσο στην Άγκυρα όσο και στην ΕΕ είναι απόλυτα σαφές: όσο η Τουρκία προκαλεί και κλιμακώνει την ένταση, δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος.

Η χθεσινή επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή στήριξη κι αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, εντούτοις η Αθήνα περιμένει τη λήψη ηχηρών αποφάσεων κατά της Άγκυρας από την ΕΕ, η οποία επιμένει στη «γραμμή» του διαλόγου, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Ενδεικτική η δήλωση του Χάικο Μάας κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια πως «μία σπίθα μπορεί να φέρει ζημιά».

Συνεπώς, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν στο τραπέζι το σενάριο ενός θερμού επεισοδίου, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, απτόητος και μπροστά στα αμερικανικά ραπίσματα, την ώρα ου οι εσωτερικοί «πονοκέφαλοι» του ολοένα και μεγαλώνουν.

Επιστρέφοντας στη Βουλή τώρα, υπέρ των νομοσχεδίων θα ψηφίσουν οι ΚΟ της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.

Από την άλλη πλευρά της, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει για την Συμφωνία με την Αίγυπτο την ουδέτερη στάση του «παρών», προκειμένου να ισορροπήσει μεταξύ των εμφύλιων πυρών που ανταλλάσσουν οι διάφορες τάσεις που συγκροτούν την Κουμουνδούρου.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο σύνολο των διπλωματικών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης και στις επόμενες κινήσεις.

Στο μεταξύ, αύριο, Πέμπτη, στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης ο Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει την λίστα κυρώσεων για την Τουρκία και να γίνει αναλυτική συζήτηση για την στάση της Τουρκίας.

Η Ελλάδα προσδοκά σε κυρώσεις, που θα καταστήσουν σαφές ότι εάν η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες.

Αν σου άρεσε κάνε