Φ. Γεννηματα: «Ναι» στη συμφωνία με την Αίγυπτο -Καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση

Φ. Γεννηματα: «Ναι» στη συμφωνία με την Αίγυπτο -Καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:11 Δημιουργία 26/08/20, 18:03

Στην ψήφιση της συμφωνίας με την Αίγυπτο αναφέρθηκε στην ομιλία της στη Βουλή, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ενώ κατηγόρησε τους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα για κομματικές σκοπιμότητες και διχαστικές συγκρούσεις.

«Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει την συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή επειδή έχει προηγηθεί το παράνομο Τουρκο-Λυβικό Σύμφωνο. Το Κίνημα Αλλαγής δεν βάζει στις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, το κεφάλι στην άμμο αλλά στηρίζει --και αυτός είναι ο αληθινός πατριωτισμός», δήλωσε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις ΑΟΖ με την Αίγυπτο και Ιταλία.

Η Φ. Γεννηματά τόνισε πως η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, διεμβολίζει αλλά δεν καταργεί την παράνομη Τουρκο-Λυβική συμφωνία, ενώ απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε να καταστούν σαφείς προς κάθε κατεύθυνση οι εθνικές «κόκκινες γραμμές», συμπληρώνοντας πως η στήριξη του ΚΙΝΑΛ, δεν αποτελεί «λευκή επιταγή» στον ίδιο και την κυβέρνηση.

«Αρνείστε πεισματικά να ζητήσετε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Γιατί; Γιατί θέλετε να τα χειρίζεστε όλα μόνος σας, χωρίς δεσμεύσεις. Κανείς όμως δεν σας έχει δώσει λευκή επιταγή. Είναι φανερό ότι έχετε επιλέξει τη μυστική διπλωματία» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. «Στο πρόσφατο παρελθόν αυτά οδήγησαν σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Με την άρνησή σας στη διαμόρφωση εθνικής γραμμής έχετε αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Χαράσσετε την εξωτερική πολιτική στο πόδι. Δεν πηγάζουν οι κινήσεις σας από μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και αυτό σήμερα με την αποχαλίνωση της Τουρκίας είναι επικίνδυνο για τα συμφέροντα της χώρας. Ακολουθείτε, δεν προηγείσθε. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Δεν ηγείσθε. Αυτό το έλλειμμα δεν υπήρξε ποτέ με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τις κυβερνήσεις της Δημοκρατικής παράταξης», είπε απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λόγο έκανε και για την προκλητική στάση της Τουρκίας αναφέροντας: «Δεν μπορεί να γίνει διάλογος διερευνητικών επαφών με την Τουρκία όταν το Orus Reis κόβει βόλτες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να καταστήσετε σαφές ότι θα αφορά μόνο τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ . Κι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί συνυποσχετικό για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη», συμπληρώνοντας πως «το ΚΙΝΑΛ δε δέχεται κανένα διάλογο για άλλες απαιτήσεις της Τουρκίας».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για κομματικές σκοπιμότητες που εμποδίζουν τη συνεννόηση σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα.

«Οφείλουμε όμως να σκεφθούμε, ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες η εσωτερική αναμέτρηση σε ένα τέτοιο θέμα και οι διχαστικές συγκρούσεις ,μόνο την τουρκική πλευρά ευνοούν και της προσφέρουν πρόσθετα επιχειρήματα», τόνισε και συμπλήρωσε «Το "φύγε εσύ, έλα εσύ", το ζούμε πάλι με τραγικό τρόπο. Ό,τι κατήγγειλε ο ένας το κάνει τώρα ο άλλος, για να ξανακάνει τα ίδια, ο άλλος, αν του δοθεί η ευκαιρία. Δεν πάει έτσι πουθενά η χώρα κ. Μητσοτάκη και κύριε Τσίπρα. Δεν είμαστε εδώ μέσα, στη Βουλή, για τα κόμματα μας αλλά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που απαιτεί άλλες συμπεριφορές και άλλες επιλογές από τις πολιτικές ηγεσίες. Δεν είναι δυνατόν ο ένας να στέλνει υφυπουργούς σε γιορτές μίσους και ο άλλος να βάζει τη νεολαία του να αναβιώνει το διχασμό. Δεν θα ξαναγυρίσουμε στον εμφύλιο. Αυτή η περίοδος έκλεισε οριστικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κλείνοντας την ομιλία της, αναφέρθηκε στο σχέδιο εθνικής ανασύνταξης, το οποίο έχει επεξεργαστεί και καταθέσει το κόμμα ενώ κάλεσε σε ουσιαστικό διάλογο για τα τρέχοντα ζητήματα της χώρας.

«Σας καλώ σε έναν διάλογο γι' αυτά τα ζητήματα και όχι για ανούσιες και ανιστόρητες κοκορομαχίες, όταν απειλείται η ίδια η εθνική μας υπόσταση.Το Κίνημα Αλλαγής γι' αυτό υπάρχει. Αυτό είναι το χρέος μας και η ιστορική μας δέσμευση. Και σας καλώ σε αυτές τις προτεραιότητες να οικοδομηθεί η εθνική μας ενότητα και ισχύς της χώρας. Από αυτό θα κριθούμε όλοι μας», δήλωσε.

Αν σου άρεσε κάνε