Διπλωματικός «πυρετός» για την Ανατολική Μεσόγειο

Διπλωματικός «πυρετός» για την Ανατολική Μεσόγειο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:49 Δημιουργία 28/08/20, 08:43

Ανεβαίνει ο διπλωματικός πυρετός, τη στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τα απανωτά προειδοποιητικά μηνύματα τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Χθες, όπως έγινε γνωστό, υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό από τον Αμερικανό πρόεδρο, αφότου ο τελευταίος είχε συνομιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα, Παρασκευή σειρά έχει η τηλεφωνική επικοινωνία της Άγγελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, το μήνυμα πως η συντονισμένη αντεπίθεση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο είναι μονόδρομος ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα αναλαμβάνει να εκπέμψει ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Βερολίνο.

Το Συμβούλιο έχει φόντο την κλιμακούμενη ένταση από την πλευρά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, με συνεχείς προκλητικές Navtex και εμπρηστικές δηλώσεις περί σεισμικών ερευνών… διαρκείας στην περιοχή. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συναντώνται λίγες μέρες αφότου ο Χάικο Μάας επισκέφτηκε Αθήνα και Άγκυρα, κάνοντας μία διαμεσολαβητική προσπάθεια στη «γραμμή» του διαλόγου, προειδοποιώντας ωστόσο πως αν η Τουρκία συνεχίσει απτόητη την ίδια τακτική, τότε οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.

Από την πλευρά της, πάντως, η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει την άρνησή της σε διάλογο υπό συνθήκες έντασης, επισημαίνοντας πως θα υπερασπιστεί με όλα τα «όπλα» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα περιμένει μια πιο ξεκάθαρη κι αυστηρή θέση από τους Ευρωπαίους εταίρους προς τον Ταγίπ Ερντογάν, υπό τον κίνδυνο των κυρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας σχετικής λίστας.

Μάλιστα, ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για κυρώσεις, που «θα δαγκώνουν».

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Μπορέλ θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κατάλογο μέτρων και εξέφρασε την άποψη ότι αυτά θα περιλαμβάνουν «κυρώσεις που θα δαγκώνουν».

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με χώρες που παρουσιάζονται διστακτικές στην επιβολή κυρώσεων, υπογράμμισε ότι, πλέον, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι με τη στάση της η Άγκυρα απομακρύνεται από τη Δύση.

Αν σου άρεσε κάνε