Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων - Στις 14 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι

Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων - Στις 14 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:48 Δημιουργία 01/09/20, 16:02

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα γίνει το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα το μεσημέρι της Τρίτης από την κυβέρνηση, σε κοινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Η κ. Κεραμέως έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και την προετοιμασία που έχει γίνει για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και σημείωσε ότι αν χρειασθεί θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ή πιο ελαστικά.

Όπως είπε, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική, τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς σχολικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός μαθητών. Οι μαθητές θα κάνουν ξεχωριστά διαλείμματα, ανά τάξη.

Σε περίπτωση κρούσματος, το τμήμα θα κλείνει και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση του μαθητή.

Οι μάσκες θα παρέχονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν, τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά σχολεία.

«Τα παιδιά μας είναι πιο ασφαλή στα σχολεία, παρά στον δρόμο και τις πλατείες, όπου παίζουν χωρίς κανόνες» είπε η υπουργός Παιδείας.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται:

Χρήση μάσκας υποχρεωτικής σε όλους τους εσωτερικούς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Εμφαση στην ενεδειγμένη χρήση μάσκας
Δωρεάν χρήση μάσκας και στα δημόσια και στα ιδωτικά σχολεία
Οδηγιες σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Αντισηπτικά και σχολαστικοί καθαρισμοί
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ
Διαφορετικά διαλλείματα
Προσαρμοσμένη λειτουργία κυ΄λικείων
Μαθητικοί διαγωνισμοί με χρήση μάσκας όχι εκδρομές και συνέδρια
Όχι σχολικά πρωταθλήματα
Εργαστήρια σταθερες ομα΄δες εργασίας
Ενίσυχηση ολοήμερου σχολείου με στόχο την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού
Αν νοσεί ο μαθητής δεν θα προσμετράται η απουσία ή αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου θα κάνει εξ αποστάσεως μαθήματα.

Ενίσχυση από την αυτοδιοίκηση

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι η ασφαλής λειτουργία των σχολείων αποτελεί κρίσιμο στοίχημα. Το πρώτο μέτρο που λάβαμε, είπε ο υπουργός των Εσωτερικών, ήταν η χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης με 6 εκατ. ευρώ, ώστε να χορηγηθούν μάσκες σε όλα τα παιδιά, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Το δεύτερο μέτρο είναι η πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας. Έχουν προσληφθεί 5.000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο και άλλοι περίπου 4.500 με μισό ωράριο ώστε να είναι καθαρά τα σχολεία.

Όλοι με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, επισήμανε. Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν κανονικά με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων με προσυσκευασμένα προϊόντα. Παράλληλα, διατίθενται 175 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες της μεταφοράς των μαθητών, ενώ έγιναν συντηρήσεις στις σχολικές μονάδες με διάθεση 128 εκατ. ευρώ, σε όλη τη χώρα.

Πέτσας: Αναγκαία η ομαδική δουλειά

«Για να κερδίσουμε τον πόλεμο με την πρωτοφανή, παγκόσμια, υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού χρειάζεται ομαδική δουλειά. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Όπως επεσήμανε «η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν συνεργαστεί στενά όλο αυτό το διάστημα καθώς η σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες είναι διαφορετική. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορονοϊού.

Και ενώ το Υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για τη νέα σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων, που - στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους - κάνουν ό,τι χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, από τη μέριμνα για το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, μέχρι την εξασφάλιση της αναγκαίας απολύμανσης και της διάθεσης όλων των αναλώσιμων υλικών, όπως μάσκες και αντισηπτικά.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, θα ήθελα να σημειώσω ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού - από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες - φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

Αναλυτικά, η παρουσίαση των μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση:

1__2_
2__2_
3__2_
4__2_
5__2_
6__2_
7_2
8
9
10
11__2_
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
Αν σου άρεσε κάνε