Το κρούσμα στη Μόρια «πάσα» στον Μηταράκη για κλειστές δομές μεταναστών

Το κρούσμα στη Μόρια «πάσα» στον Μηταράκη για κλειστές δομές μεταναστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:09 Δημιουργία 02/09/20, 16:06

Την ανάγκη για τη δημιουργία κλειστών δομών για μετανάστες και πρόσφυγες, μετά από το σημερινό πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, σημείωσε ο Νότης Μηταράκης.

Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, το κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας είναι «μια σε εξέλιξη διαδικασία που θα ενισχύσει το αίσθημα - υγειονομικής και όχι μόνο - ασφάλειας, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Μηταράκης σημειώνει πως «από την πρώτη στιγμή, πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα δημόσιας υγείας σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Στο μεταξύ, και σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1», ο υπουργός σημείωσε πως «η μείωση των ροών επιτυγχάνεται με πολλά μέτρα. Η φύλαξη των συνόρων είναι φυσικά το πρώτο. Ο ταχύς διαχωρισμός προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες παίζει καταλυτικό ρόλο, όπως και οι απελάσεις.

Σημαντικότατο ρόλο όμως θα παίξουν από το 2021 τα κλειστά κέντρα στα νησιά, τα οποία και θα δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας τόσο στους διαμένοντες στις δομές όσο και στις τοπικές κοινωνίες (οι οποίες έχουν ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια) στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι στη χώρα μας δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι δεν δικαιούνται (βάση του διεθνούς δικαίου) άσυλο και διεθνή προστασία».

Αν σου άρεσε κάνε