Ο Τσίπρας βάζει τον Τζανακόπουλο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας βάζει τον Τζανακόπουλο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:52 Δημιουργία 02/09/20, 17:51

Την εισήγηση για την αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη ως γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ως «νούμερο 2» του κόμματος ζήτησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας «έδειξε» σε αλλαγή των κεντρικών θέσεων του κόμματος (τομεάρχες, κοινοβουλευτικός έλεγχος κα), ενώ πρότεινε την επ' αόριστον αναβολή του συνεδρίου του κόμματος έως ότου οι συνθήκες του κορονοϊού το επιτρέψουν.

Αναλυτικά, η εισήγηση του αρχηγού της αξιωματικής πολιτικής στην σημερινή ΠΓ:

«Η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας. Ο φετινός Σεπτέμβρης βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά με την έξαρση της πανδημίας, με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα, με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία, την αβεβαιότητα. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έντονη ανησυχία ακόμη και για πολεμικό επεισόδιο. Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο κινείται δίχως πυξίδα και στρατηγική, αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα. Μόνο μέλημα έχει την ωραιοποίηση, την απόκρυψη, το ψέμα, τη πολιτική απάτη με τη συνδρομή βέβαια ενός πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης. Αυτό όμως έχει κοντά ποδάρια όσο τα κοινωνικά αδιέξοδα θα διογκώνονται. Και ιδιαίτερα όσο οι επιλογές της κυβέρνησης θα είναι βαθιά συντηρητικές και ακραία ταξικές. Όσο θα είναι οι επιλογές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του κοινωνικού κανιβαλισμού, του εργασιακού μεσαίωνα”.

Δεν μπορούμε να κάνουμε συνέδριο
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε και τις αναγκαίες αλλαγές στο κόμμα, δεδομένου ότι το συνέδριο του αναβάλλεται για δεύτερη φορά (σ.σ. ο αρχικός προσδιορισμός ήταν για τον Μάιο και ο δεύτερος για το φθινόπωρο) λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία. Όπως είπε, χαρακτηριστικά: “Απέναντι σε αυτή τη νέα συνθήκη έχουμε ιστορική ευθύνη να μη χάσουμε την επαφή με τη κοινωνία και τις ανάγκες της. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως Συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μας στοίχισε.

Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε. Προτείνω λοιπόν να αποφασίσουμε την αναβολή του Συνεδρίου μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να μας το επιτρέψουν. Και ταυτόχρονα να πάρουμε μέτρα για την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος:

Να προχωρήσουμε διαδικτυακά στη διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης.
Να προχωρήσουμε διαδικτυακά στη συζήτηση και έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του προγράμματος μας.
Να συνεχίσουμε την εγγραφή νέων μελών και την ανασυγκρότηση των οργανώσεών μας.
Και να προχωρήσουμε σε ευρύ ανασχηματισμό και αναδιάταξη δυνάμεων για να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας παρουσία και λειτουργία.
Προτείνω λοιπόν στη νέα αυτή φάση να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα της ΚΕ ο σύντροφος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο σύντροφος Πάνος Σκουρλέτης να αναλάβει την ευθύνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Και βεβαίως στη συνέχεια να προχωρήσουμε και σε άλλες αλλαγές που αφορούν τόσο στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης όσο και στο κόμμα. Για αυτό προτείνω να συγκληθεί την ερχόμενη Κυριακή η ΚΕ για να συζητήσει και να αποφασίσει σχετικά, καθώς βεβαίως και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία”.

Αν σου άρεσε κάνε