Handelsblatt για ελληνοτουρκικά: Όχι σε πόλεμο με την Τουρκία - Ναι σε διάλογο

Handelsblatt για ελληνοτουρκικά: Όχι σε πόλεμο με την Τουρκία - Ναι σε διάλογο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:53 Δημιουργία 03/09/20, 12:25

Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να «αντισταθεί» σε έναν πιθανό πόλεμο με την Τουρκία, αναλύει σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο αρθρογράφος Γκερντ Χέλερ.

Κατά το Χέλερ, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μια σύγκρουση με την Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο, μετά τα οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης, ενώ όπως συμπληρώνει, η Αθήνα δε δύναται να ανταποκριθεί και στη συνεχή αγορά εξοπλιστικών, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν αύξησε ήδη τις αμυντικές δαπάνες από 12 σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να ανταποκριθεί στην ολοένα εντεινόμενη ρητορική του Τούρκου αρχηγού κράτους Ερντογάν με αγορές όπλων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δεν εξυπηρετεί την ευημερία της χώρας που έχει υποστεί μακροχρόνια κρίση. Ένας αγώνας όπλων με την Τουρκία...θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι Έλληνες πρέπει να διασφαλίσουν την εθνική τους ακεραιότητα. Το συναίσθημα της απειλής είναι κατανοητό. Η γειτονική της Τουρκία είναι επισήμως σύμμαχος, αλλά εμφανίζεται ως εχθρός. Είναι εξίσου αδιαμφισβήτητο ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τη στρατιωτική της εντολή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει τον συνεχή εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού της οπλοστασίου» αναφέρει ο Γκ. Χέλερ.

«Ο αγώνας όπλων μπορεί να είναι επικερδής για τους κατασκευαστές, αλλά καταστροφικός για την Ελλάδα. Είναι ένας αγώνας που οι Έλληνες δεν μπορούν ποτέ να κερδίσουν. Η Τουρκία έχει οκταπλάσιο πληθυσμό. Ο Ερντογάν ήδη επιδίδεται σε φαντασιώσεις πολέμου και επικαλείται την προθυμία του να θυσιάσει τους «μάρτυρες»... Ένας πόλεμος στη Μεσόγειο θα ήταν καταστροφή για το ΝΑΤΟ και ήττα για την ΕΕ. Θα πρέπει η Ε.Ε να κάνει ότι είναι δυνατό για να φέρει τους δύο γείτονες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα έχει ήδη προσφερθεί να παραπέμψει τη διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για διαιτησία. Τώρα είναι η σειρά της Άγκυρας» επισημαίνει στο δημοσίευμα ο αρθρογράφος.

Αν σου άρεσε κάνε