«Κλείδωσε» για τις 10 Σεπτεμβρίου το ραντεβού Μητσοτάκη-Μακρόν

«Κλείδωσε» για τις 10 Σεπτεμβρίου το ραντεβού Μητσοτάκη-Μακρόν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:55 Δημιουργία 07/09/20, 12:44

«Κλείδωσε» για τις 10 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Ευρω-μεσογειακή διάσκεψη στην Κορσική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας.

Το σύμφωνο αυτό προβλέπει εκτός από την προμήθεια από την Γαλλία των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, την στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών, σε επίπεδο ασκήσεων αλλά και σε περίπτωση που κάποιο από τα δυο κράτη δεχτεί παροχές από τρίτη χώρα, καθώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο πεδίο των εξοπλισμών.

Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας πέραν των προσεκτικών αποτελεσμάτων που θα έχει, αποτελεί - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα - κι ένα ισχυρό μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τις χώρες της Ευρώπης, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων της ΕΕ προς την γειτονική μας χώρα.

Το Παρίσι έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση και φυσικά και προς το Βερολίνο, ότι εάν μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει αποκλιμακώσει την ένταση, αποσύροντας τον τουρκικό στόλο από το Αιγαίο, τότε οι κυρώσεις είναι μονόδρομος για την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο των αυστηρών προειδοποιήσεων των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, εντάσσεται και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες αργά το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι είναι πλήρης η αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο. Τόνισε δε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε αναφέρει την Παρασκευή ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης με συμμετοχή και της Τουρκίας, κατά την οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν τα θέματα των θαλασσίων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ επιδιώκει η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί στο πρότυπο της πρωτοβουλίας του Βερολίνου για τη Λιβύη με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, όπως και της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι θα διευρυνθεί η ατζέντα, προκειμένου η Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ για την Ελλάδα, θα δοθεί ως αντάλλαγμα η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχεδιάζει επισκέψεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα, προκειμένου να προωθήσει την ιδέα του περί πολυμερούς διάσκεψης.

Αν σου άρεσε κάνε