Μητσοτάκης για κορονοϊό: Επιτυχημένη η αντιμετώπιση μας, δεν χωρά εφησυχασμός

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Επιτυχημένη η αντιμετώπιση μας, δεν χωρά εφησυχασμός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:07 Δημιουργία 07/09/20, 17:22

Το μήνυμα πως συνεχίζει να επιβάλλεται η πειθαρχία και η ατομική ευθύνη των πολιτών για την υποχώρηση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην Ελλάδα έστειλε τη Δευτέρα από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια τη Βουλής στο προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της νόσου στην οικονομία.

«Σήμερα πρέπει όλοι εμείς να ορθώσουμε ένα μέτωπο λογικής, διότι ο κορονοϊός μπορεί να αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την αίθουσα πρέπει να συμφωνήσουν στο ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται παίρνονται πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τη γνώμη της επιστήμης».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα για τη χρήση μάσκας και τα άλλα μέτρα πρόληψης, τονίζοντας πως δεν πρέπει να επικρατήσουν αντιεπιστημονικές απόψεις στην κοινωνία.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα για την άμυνά της απέναντι στο πρώτο κύμα της υγειονομικής κρίσης. Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορόνες. Σήμερα προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, είπε πως «έχουμε καταφέρει με τη βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη και βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως μετά τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα (μάσκα σε εξωτερικούς χώρους κ.τλ.) στην Πάρο και στην Αντίπαρο, το τελευταίο δεκαήμερο δεν καταγράφονται κρούσματα ή καταγράφονται ελάχιστα (ένα ή δυο).

Έτσι πιθανότατα, είπε, την Παρασκευή πιθανότατα θα χαλαρώσουν τα μέτρα.

Στα 4 εκατ. οι φετινοί τουρίστες

Η κανονική ζωή δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αυτόματα, ξεκαθάρισε ο δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Περιμέναμε λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από το άνοιγμα της οικονομίας. Η χώρα τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα, τόνισε. Σημείωσε ότι υπήρξε χαλάρωση το καλοκαίρι αλλά θύμισε ότι το ίδιο συνέβη σε όλες τις χώρες».

Αναφερόμενος στο θέμα της χρήσης μάσκας δήλωσε ότι είναι το κύριο όπλο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό αλλά και άλλες εποχικές λοιμώξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως στην εσωτερική χαλάρωση. Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με πολύ μελέτη, είπε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από 1η Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου έγιναν στα σύνορα 451.000 τεστ και εντοπίστηκαν κάτι παραπάνω από 900 κρούσματα.

«Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι μπορούμε από την τουριστική χρονιά, και αυτό παραμένει ο στόχος μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία».

«Είμαστε πολύ ψηλά στην Ευρώπη σε κατά κεφαλήν τεστ και θα πάμε ακόμα πιο ψηλά» συνέχισε ο πρωθυπουργός, που διαπίστωσε πως «παρά το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζουν τα όρια της παράνοιας.

Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν σου άρεσε κάνε