Βολές Γεννηματά κατά της κυβέρνησης για τον κορονοϊό

Βολές Γεννηματά κατά της κυβέρνησης για τον κορονοϊό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:51 Δημιουργία 07/09/20, 18:21

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση της χώρας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για "παλιά δεξιά".

Για κρυφή ατζέντα σε εθνικά θέματα, για αποφυγή ανάληψης ευθυνών, για επιλεκτική εφαρμογή του δόγματος "νόμος και τάξη", για επανίδρυση του κράτους με "γαλάζια βιογραφικά", για διαστρέβλωση της πραγματικότητας κ.α..κατηγόρησε η Φ. Γεννηματά την κυβέρνηση.
"Η μάσκα του σοσιολδημοκράτη δε σας προστατεύει απ τις χρόνιες ασθένειες του κόμματος", είπε αναφερόμενη στον πρωθυπουργό.

Σχετικά με τον κορονοϊό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως η κυβέρνηση "δεν αξιοποίησε την περίοδο που η πανδημία ήταν σε ύφεση", ενώ ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει τα αυξημένα κρούσματα παρά τις διαβεβαιώσεις για σχεδόν μηδενικά εγχώρια δείγματα κορονοϊού τον Ιούνιο και τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας.

"Σφυρίξατε τη λήξη χωρίς να έχουμε τελειώσει με την πανδημία και τώρα απειλείται το σύνολο του πληθυσμού", τόνισε, ενώ χαρακτήρισε "εφιαλτικά και απαράδεκτα" τα όσα συνέβησαν στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Λόγο έκανε και για τις κινητές μονάδες ελέγχου που είχαν ανακοινωθεί το Μαϊο και δεν ενεργοποιήθηκαν, για την υπερφόρτωση των νοσοκομείων, για τη μείωση του αριθμού των υγειονομικών, την εκπαίδευσή τους αλλά και για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σχετικά με τα τέστ, αφήνοντας μομφές αισχροκέρδιας, σχολιάζοντας "έως τώρα αρνείστε να βάλετε πλαφόν στην τιμή του τεστ και να το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ [...] διαψεύδετε τα όσα γράφονται για εντολή να συμβληθούν νοσοκομεία της Αττικής με συγκεκριμένο ιδιωτικό όμιλο για τα τεστ και μάλιστα με υπερκέρδος υπέρ του ομίλου σε σχέση με το κόστος στο ΕΚΕΑ;".

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στους συνωμοσιολόγους, κατά της χρήσης μάσκας λέγοντας πως πρέπει να λάβει ένα τέλος σε αυτήν την "επικίνδυνη λογική".

"Χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία για τα ταξίδια από εδώ και πέρα απο χώρα σε χώρα. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείτε μόνος σας να επιβάλετε στην Ε.Ε. το τι θα γίνει, αλλά και εσείς έχετε φωνή και πρέπει να είναι δυνατή, δεν μπορούμε να συνεχιστεί η κάθε χώρα κάθε 15 ημέρες να αλλάζει τα δεδομένα του πώς μπορεί κάποιος να ταξιδέψει. Θα είναι ολέθριες οι επιπτώσεις στην οικονομία αν αυτό συνεχιστεί. Καθορίστε ένα πλαίσιο" είπε η Φ. Γεννηματά ενώ σχολίασε και θέμα του ανοίγματος των σχολείων: "Εμείς δε θέλουμε κλειστά σχολεία, θέλουμε ασφαλή σχολεία. Χάσατε όλους τους μήνες που θα μπορούσατε να είχατε μιλήσει με την εκπαιδευτική κοινότητα, να είχατε ενημερώσει τους γονείς και μαθητές, να έχετε λάβει μέτρα ώστε να μην έχουμε πάνω απο 15 παιδιά σε κάθε τμήμα, να είχατε οργανώσει βάρδιες, να είχατε μειώσει ακόμα και την ύλη. [...] Φαίνεται αρκεί στην κυβέρνηση, τα παιδιά να έχουν από μια μάσκα".

Για την οικονομία η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στον Κ. Μητσοτάκη σχολίασε: "Σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα σας αποδείχθηκαν ανεπαρκή και καθυστερημένα. Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με λουκέτα. Αφήσατε τις τράπεζες να κάνουν κουμάντο και έδωσαν τα δάνεια στους καλούς τους πελάτες.Τώρα εξαγγέλλετε νέο πτωχευτικό νόμο που μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές της πρώτης κατοικίας τους. Για άλλη μια φορά απλώς εξυπηρετείτε τα funds".

Σχετικά με τον τουρισμό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σχολίασε πως η φετινή τουριστική χρονιά χάθηκε και πως το αποτέλεσμα δεν ήταν το προσδοκώμενο, αφού όπως ανέφερε τα έσοδα από τους ξένους τουρίστες είναι κάτω από το 20% του προηγούμενου έτους ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τη μη μείωση του ΦΠΑ, για την έλλειψη έγκαιρων κινήτρων για το άνοιγμα επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την εξάπλωση της ανεργίας αλλά και για την αναγγελία νέων δυσμενών μέτρων κατά τα οποία οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε καραντίνα θα πρέπει να "εργάζονται υπερωριακά χωρίς αμοιβή" -γεγονός που χαρακτήρισε απαράδεκτο και αντισυνταγματικό.

"Το πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας ήταν με όλα του τα προβλήματα το μόνο που έδωσε μια ανάσα σε επιχειρήσεις - αλλά χρειάζεται ενίσχυση με 2 δισ. ευρώ ακόμα και με κύριο κριτήριο την πορεία του κύκλου εργασιών, ώστε η ενίσχυση να είναι και δίκαιη" ανέφερε ενώ σχολίασε και την επιδότηση ενοικίου, την κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για μικρομεσαίους και αγρότες, τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, την παράταση για την αναβολή πληρωμών επιχειρήσεων, αλλά και την απαραίτητη ένταξή τους σε βιώσιμες ρυθμίσεις.

Κλείνοντας, η Φ. Γεννηματά, υπογράμμισε τη σημασία στήριξης των πληγέντων από τον κορονοϊό ζητώντας από τον πρωθυπουργό να μην επικαλεστεί οικονομική στενότητα.

Αν σου άρεσε κάνε