Χαμηλά ο πήχης για τη συζήτηση στο ΝΑΤΟ

Χαμηλά ο πήχης για τη συζήτηση στο ΝΑΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:02 Δημιουργία 09/09/20, 13:50
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την σταθερή θέση ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή των όπλων προβάλει σε όλα τα διεθνή fora η Ελλάδα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά και προς τις χώρες που θεωρούν ότι η Αθήνα και η Άγκυρα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.

Η ελληνική κυβέρνηση, που από την πρώτη στιγμή της γεωπολιτικής κρίσης, κατέστησε σαφές ότι είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά με την προϋπόθεση της άμεσης αποχώρησης του τουρκικού στόλου από το Αιγαίο, θα επιμένει μέχρι τέλους σε αυτή την θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ακριβώς αναμένεται να επαναλάβει και ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης των τεχνικών συμβούλων των χωρών - μελών της συμμαχίας. Με δεδομένη αυτή την θέση, η πρωτοβουλία, που επιπόλαια και βιαστικά ανέλαβε ο Στόλτενμπεργκ, θα πέσει στο κενό, καθώς η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποκλιμακώσει την ένταση, που η ίδια έχει δημιουργήσει.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο Xrimaonline.gr, κυβερνητικός αξιωματούχος, η όλη συζήτηση σήμερα στο ΝΑΤΟ δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ.

Ανάλογη τύχη θα έχει λογικά και η πρωτοβουλία περί πολυμερούς διάσκεψης για την ΝΑ Μεσόγειο, που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς η Αθήνα θεωρεί - και ορθά- ότι από μια τέτοια διάσκεψη δεν μπορεί να απουσιάζει η Λευκωσία, κάτι που δεν δέχεται η Άγκυρα , η οποί δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην κυβέρνηση τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ραντεβού που θα έχει αύριο, Πέμπτη στην Κορσική, ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Γαλλίας. Οι δυο ηγέτες θα συμφωνήσουν σε αμυντική συνεργασία και συνδρομή, που θα περιλαμβάνει σειρά θεμάτων (εξοπλιστικά, αμυντική συνεργασία έναντι επιθέσεων από τρίτες χώρες κλπ), ενώ οι υπογραφές θα μπουν στη Σύνοδο της 24ης Σεπτεμβρίου.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την προκλητική στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας συγκεκριμένες ενέργειες και κινήσεις στη σύσκεψη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος . Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε κοινή η πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα μας είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, όμως πραγματικός διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη , ανάμεσά τους όλοι οι Αντιπρόεδροι της ΚΟ του ΕΛΚ, εξέφρασαν την ομόθυμη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΛΚ κ. Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε προσωπικά στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την αμέριστη στήριξή του στις ενέργειες της Ελλάδας που αποσκοπούν στη φύλαξη των ευρωπαϊκών-ελληνικών συνόρων και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο.

Αν σου άρεσε κάνε