Μηταράκης: Τα χθεσινά φαινόμενα παραβατικότητας δε θα μείνουν ατιμώρητα

Μηταράκης: Τα χθεσινά φαινόμενα παραβατικότητας δε θα μείνουν ατιμώρητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:56 Δημιουργία 09/09/20, 19:22

Στα χθεσινά φαινόμενα παραβατικότητας, την υγειονομική προστασία του νησιού αλλά και τη στήριξη των Ευρωπαίων, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι πουργοί Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Θεοδωρικάκος: Διασφάλιση τάξης και πλήρης υγειονομική προστασία της Λέσβου

«Η κρίση εδώ απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα. Βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Έχοντας κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των κατοίκων. Ακόμα διερευνώνται οι πραγματικές συνθήκες των γεγονότων, είναι δεδομένο ότι ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο. Χρειάζεται ρεαλισμός από όλους για την προστασία των κατοίκων» τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μηταράκης: Η παραβατικότητα θα τιμωρείται

«Φαινόμενα παραβατικότητας σαν αυτά που βιώσαμε χθες, δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Η αστυνομία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, λαμβάνουμε μεγάλο κύμα υποστήριξης το οποίο πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη. Η Μόρια όπως την ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να συνεχίσει, χρειάζεται να υπάρξει κλειστή δομή που θα εξασφαλίσει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες εκεί», υπογράμμισε ο Ν. Μηταράκης.

Αρκουμανέας: Εκτεταμένοι έλεγχοι στους κατοίκους

«Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει ήδη τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα που θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Μυτιλήνης από αύριο θα ξεκινήσουμε εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους», ανέφερε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. ενώ όπως συμπλήρωσε, μετά από επικοινωνία με τον ΠΟΥ αύριο θα μας σταλεί μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών.

Σχετικά με τους αιτούντες άσυλο, όπως ανακοινώθηκε, 1000 άτομα θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries ενώ οι υπόλοιποι θα διαμείνουν σε σκηνές που θα τοποθετηθούν σε σημεία του ΚΥΤ που δεν επηρέασε η φωτιά.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, «Το αργότερο μέχρι αύριο θα γίνει η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων ανηλίκων που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας στην ηπειρωτική Ελλάδα». Η μεταφορά και η διαμονή θα γίνει με έξοδα της Κομισιόν, ενώ το συντονισμό έχει αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η ασφάλεια κατοίκων και μεταναστών ενώ είπε:

«Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας. Ολο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν.

Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα όλα τα ασυνόδευτα παιδιά. Ενημέρωσα, μάλιστα, σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές, με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί. Αύριο θα επισκεφθεί τη Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή. Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως: Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές. Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευθούν. Ήδη, κυβερνητικό κλιμάκιο είναι επί τόπου. Στις έξι το απόγευμα θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις. Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες. Είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο. Και είμαι σίγουρος ότι οι νησιώτες μας θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν. Θυμίζω πως από τη Μόρια έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους παραπάνω από 13.000 άνθρωποι και τα πράγματα θα ήταν, ασφαλώς, πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές. Προφανώς, οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν. Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους. Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο. Μόλις αξιολογηθεί η ζημιά στη Μόρια, και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών. Τονίζω, όμως, ότι η Ελλάδα, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της. Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο».

Αν σου άρεσε κάνε