Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή απάντηση για το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή απάντηση για το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:47 Δημιουργία 15/09/20, 13:29

Το μήνυμα πως η ευρωπαϊκή συμπαράσταση πρέπει να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη εστειλε στους εταίρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση, ύστερα από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στις κοινές δηλώσεις τους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «για όσα συνέβησαν στη Μόρια η κυβέρνηση αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα και ήδη οργανώθηκε ένα κέντρο με πολύ πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια.

Παράλληλα υπάρχει αυστηρή φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στη θάλασσα» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη. Χρειάζεται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου και επιστροφών».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι κρίσιμο να «δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία.

Το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό χρειάζεται μαι ευρωπαϊκή απάντηση».

Μιλώντας για τη νέα μεταναστευτική δομή στη Λέσβο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Μόρια ανήκει στο παρελθόν και πρέπει να περάσουν στην ίδρυση μια νέας δομής όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, με συνευθύνη στη λειτουργία της».

Μηνύματα προς την Τουρκία

Αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ευρωπαϊκή στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι εδώ στη Μεσόγειο διακυβεύονται συμφέροντα της ΕΕ».

»Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη σύνοδο κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής από την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι δηλώσεις Μισέλ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκίνησε τις δηλώσεις του από το μεταναστευτικό, λέγοντας πως «είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να έχουμε μια δίκαιη ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, (...) να οργανώσουμε την αλληλεγγύη.

Θέλω να δω με τα μάτια μου ποια είναι η κατάσταση στη Λέσβο και τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες μέρες» συμπλήρωσε ο Μισέλ.

Ακόμα, ο Βέλγος αξιωματούχος είπε πως «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα αφιερωθεί ειδικά στο μεταναστευτικό, το ζήτημα της ασφάλειας, της σταθερότητας στη Μεσόγειο».

Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Μισέλ είπε πως «πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Πρέπει να είμαστε αυστηροί ώστε να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και όλα τα κράτη μέλη. Αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό.

Αν σου άρεσε κάνε