Στο μικροσκόπιο τα επόμενα τουρκικά βήματα

Στο μικροσκόπιο τα επόμενα τουρκικά βήματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:09 Δημιουργία 16/09/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στάση αναμονής έναντι των επόμενων βημάτων που θεωρητικά θα κάνει η Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, τηρεί η κυβέρνηση.

Τα τελευταία 24ωρα είναι σε εξέλιξη ένας μαραθώνιος τηλεφωνικών συνομιλιών και επαφών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους δεν ήταν μια μπλόφα ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 24 του μηνός, αλλά η αρχή μιας σειράς κινήσεων της Άγκυρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τους τις επαφές στέλνει το μήνυμα ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις, μόλις η Τουρκία αλλάξει στάση.

«Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις», επανάλαβε ο πρωθυπουργός χθες τόσο κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ όσο κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την κυρία Μέρκελ συζητήθηκε αναλυτικά - εκτός από το προσφυγικό - και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει έτοιμος να δώσει εντολή για την εκ νέου εκκίνηση των διερευνητικών επαφών για το μοναδικό θέμα που απασχολεί τις δυο χώρες, υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ , αμέσως μόλις η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε έτοιμη - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - να βοηθήσει προς την ανεύθυνης αυτή και δεν έκρυψε την επιθυμία της οι επαφές αυτές να ξεκινήσουν πριν από την σύνοδο κορυφής, έτσι ώστε να μην χρειαστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, κάτι που - σύμφωνα με την γνώμη της - θα οξύνει περαιτέρω την όλη κατάσταση.

Στην συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Μισέλ επαναβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και το γεγονός ότι οι κυρώσεις στην Τουρκία εξακολουθούν να είναι στο τραπέζι. Στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στο προσφυγικό, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Η Ευρώπη κουβαλάει ένα δυσβάσταχτο βάρος. Ήρθε η ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα με χειροπιαστή αλληλεγγύη. Η διαχείριση μιας τέτοιας πρόκλησης δεν γίνεται να επαφίεται μόνο σε χώρες υποδοχής. Πρέπει να χαράξουμε μια νέα πολιτική εισαγωγής και ταυτοποίησης και παροχής ασύλου».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο ίδιος επεσήμανε ότι «η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» και ξεκαθάρισε ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη στις δύο χώρες δεν είναι απλά έκφραση αλληλεγγύης, αλλά ρητή αναγνώριση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύβονται τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ωστόσο, ότι η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει πριν, αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τα «πρώτα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης» και τόνισε ότι «εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές σχετικά με τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Από την πλευρά του, ο ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος έστειλε επίσης σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας ότι πρέπει «να είμαστε αυστηροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και όλα τα κράτη μέλη» .

Αν σου άρεσε κάνε