Ορόσημο το τέλος του μήνα για lockdown στην Αττική

Ορόσημο το τέλος του μήνα για lockdown στην Αττική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:22 Δημιουργία 22/09/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση, αναμένοντας να «μετρήσει» την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που επέβαλε για τον περιορισμό της πανδημίας.

Το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή των επιστημόνων κρούουν σταθερά τον «κώδωνα του κινδύνου», σημειώνοντας ότι αν και αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν σε μεγάλο βαθμό, τότε το ενδεχόμενο ενός lockdown σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο», όπως η Αττική, είναι απολύτως ορατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, η κυβέρνηση και - κυρίως - η επιτροπή των λοιμοξιολόγων θα περιμένουν μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να δουν, εάν υπάρχει περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού των κρουσμάτων.

Εάν αυτό πράγματι συμβεί, τότε θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, τα οποία θα παραπέμπουν ευθέως σε lockdown.

Ειδικότερα, στην φαρέτρα της κυβέρνησης υπάρχουν τα εξής μέτρα:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό
  2. Απαγόρευση πρόσβασης σε πλατείες και πάρκα
  3. Επαναφορά της τηλε-εκπαίδευσης στα σχολεία και εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας
  4. Απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 12 τα μεσάνυχτα έως στις 7 το πρωί

Είναι σαφές ότι αυτός ο δρόμος, εάν τελικά ακολουθηθεί λόγω των ίδιων των εξελίξεων, οδηγεί σε γενικό lockdown περιοχών, όπως είναι η Αττική, όπου τα κρούσματα παραμένουν σε τριψήφια επίπεδα.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να απευθυνθεί εκ νέου στον ελληνικό λαό, προειδοποιώντας για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, εάν δεν συμμορφωθούν όλοι στο ισχύον καθεστώς.

Άλλωστε, όλο το τελευταίο διάστημα υπουργοί, βουλευτές και μέλη της επιτροπής λοιμοξιολόγων σημειώνουν την ανάγκη πειθαρχίας, αλλά και παράλληλα τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας των επιπόλαιων και ανεύθυνων συμπεριφορών ορισμένων πολιτών.

Χθες, ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στον ALPHA έδωσε έμφαση στην προσπάθεια, που καταβάλλεται για την ανάπτυξη επιπλέον κλινών εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία.

Όπως είπε ο ίδιος, μόνο στην Αττική έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν 409 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα 565 κρεβάτια. Παράλληλα, επεσήμανε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λειτουργήσουν 50 νέες κλίνες στο Σωτηρία, άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και συνολικά άλλα 174 κρεβάτια έως το τέλος του χρόνου με δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».

Επίσης, ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Οι στιγμές, τόνισε, είναι κρίσιμες, υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στην Αττική και θα πρέπει να σκεφτεί ο καθένας τι κάνει, αφού τελικά οι πράξεις και η συμπεριφορά του επιστρέφουν στην οικογένειά του και στους ανθρώπους του, που ενδεχομένως να έχουν υποκείμενα νοσήματα ή να είναι μεγάλης ηλικίας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να δοκιμαστούν όλα τα διαθέσιμα μέτρα, ώστε να μην πάμε σε ένα σκληρό, οριζόντιο «λουκέτο» που πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή.

Αν σου άρεσε κάνε