Κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ψηφιακής διακυβέρνησης

Κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ψηφιακής διακυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 22/09/20, 17:42

Στους έξι βασικούς πυλώνες, που πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτεία, για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής Γρ. Ζαριφόπουλος, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

Πρώτον, πρέπει να αναβαθμίσουμε τις υποδομές και να βελτιώσουμε τη συνδεσιμότητα. Δεύτερον, πρέπει να ενισχύσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών. Τρίτον, πρέπει να ψηφιοποιήσουμε τις υπηρεσίες του κράτους προς τον πολίτη, να μπορούμε όλοι μας κάποια στιγμή να συναλλασσόμαστε με το κράτος από τον υπολογιστή μας και από το έξυπνο κινητό μας. Τέταρτον, πρέπει να ενσωματώσουμε την τεχνολογία σε όλους τους τομείς της οικονομίας, στην υγεία, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, στον τουρισμό κ.ο.κ. Πέμπτον, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ανοικτά ανωνυμοποιημένα δεδομένα του δημοσίου που θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης νέων ψηφιακών λύσεων για τον πολίτη και την επιχείρηση, αλλά και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Έκτον, πρέπει να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε το οικοσύστημα ψηφιακής καινοτομίας στη χώρα μας.

Ως την πιο σημαντική διάταξη του παρόντος νομοσχεδίου, ο κ. Ζαριφόπουλος ανέφερε τη διάταξη για την επιτάχυνση της εποχής του 5G στη χώρα μας, διασκεδάζοντας, παράλληλα, τις ανησυχίες για την ασφάλεια: Στη χώρα μας, όπως και συνολικά στην Ευρώπη το 5G θα αναπτυχθεί σε συχνότητες οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή. Τα 700 MHz χρησιμοποιούνται από την ΕΡΤ και την DIGEA, το 2,1 από το 4G και το 3G, το 3,5 από τα δημόσια αγροτικά δίκτυα και τα 26 GHz από τη σταθερή ασύρματη πρόσβαση. Χρησιμοποιούμε συχνότητες τις οποίες ούτως η άλλως αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούμε. Τα όρια εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας παραμένουν τα ίδια, είπε ο κ. Ζαριφόπουλος και συνέχισε: Εμείς ακολουθούμε τις υποδείξεις του διεθνούς φορέα ενώ έχουμε νομοθετήσει χαμηλότερα όρια του διεθνούς, «συγκεκριμένα στο 70% του διεθνούς ορίου και μέσα στον αστικό ιστό ουσιαστικά είμαστε στο 60%».

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Ζαριφόπουλος, «μετράμε στο πιο επιβαρυμένο σημείο, το μετράμε πάνω στον ιστό, πάνω στην κεραία, ακριβώς εκεί στην ταράτσα δηλαδή που είναι το πιο επιβαρυμένο σημείο. Καταλαβαίνει κανείς ότι όσο απομακρύνεται από την κεραία, μειώνεται και το επίπεδο της ακτινοβολίας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Άλλες χώρες μετράνε το όριο εκεί που έχουν ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι πάνω στην κεραία. Και επιπλέον όλων αυτών σαν χώρα διενεργούμε ίσως τους περισσότερους ελέγχους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Άρα δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας, δεν αλλάζει τίποτα. Δεν πάμε σε υψηλότερες συχνότητες και αυτό είναι κάτι που ο κόσμος πρέπει να το ξέρει», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής.

Η Γεροβασίλη

Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις συνέπειες του μεσογειακού κυκλώνα και της πανδημίας λέγοντας: «Η πολιτική προστασία είναι στο έλεος του Θεού, χειροφιλώντας εν μέσω πανδημίας τοπικό ιερωμένο. Προφανώς, οι υπουργοί υποδεικνύουν ποια είναι η λύση: ο Θεός Βοηθός!».

Ειδικότερα για το νομοσχέδιο, η κ. Γεροβασίλη αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση έφερε την ψηφιακή επανάσταση στο Δημόσιο. «Στ' αλήθεια είναι ψηφιακή επανάσταση ότι στοιβάξατε σε ένα site τις ψηφιακές υπηρεσίες που ούτως ή άλλως, ήδη παρείχε το Δημόσιο; Ή ότι για μια ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση υποχρεώσατε τους πολίτες να ταυτοποιούνται μέσω τραπέζης και web-banking, αντί με την ταυτότητά τους ή έστω μέσω taxis;» Τάζετε ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ ακόμη ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες εκκρεμεί, είπε η κ, Γεροβασίλη και σημείωσε:

«Μόλις μια βδομάδα μετά τις εκλογές ακυρώσατε έναν καθόλα άρτιο διαγωνισμό, χωρίς ενστάσεις, που είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον επαναπροκηρύξατε. Βάλατε φωτογραφικούς όρους και υπονομεύσατε τον ανταγωνισμό και πράγματι, όπως είχαμε προειδοποιήσει, οι τελικές προσφορές είναι ελάχιστες. Κυρίως, όμως, καταφέρατε να εκθέσετε την χώρα στις διεθνείς της υποχρεώσεις. Ξέρετε πολύ καλά ότι μέσα στο 2021 έπρεπε να έχουν αναβαθμιστεί οι προδιαγραφές των εγγράφων ασφαλείας. Στη βάση αυτή αξιολογείται η θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη για την ασφάλεια μεταφορών και επιβαινόντων. Ξέρετε, επίσης, ότι από αυτό εξαρτάται το πρόγραμμα visa-waiver με τις ΗΠΑ. Εσείς όμως, εδώ και ένα χρόνο δεν κάνετε τίποτα».

Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εισηγητές της ΝΔ Ιω. Μελάς, του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης, του Κινήματος Αλλαγής Ι. Αχμέτ και του ΜέΡΑ25 Φ. Μπακαδήμα, ενώ «κατά» οι εισηγητές του ΚΚΕ Εμμ. Συντυχάκης και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας.

Αν σου άρεσε κάνε