Στην Κωνσταντινούπολη οι νέες συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ

Στην Κωνσταντινούπολη οι νέες συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:52 Δημιουργία 22/09/20, 18:33

Την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών «προσεχώς» επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των συνεργατών του Νίκου Δένδια, «η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα τεθεί ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ένας άνθρωπος που γνωρίζει τον τρόπο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις διερευνητικές επαφές.

Δίπλα στον κ. Αποστολίδη, έχει αποφασιστεί να τοποθετηθεί ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού, επικεφαλής της Ε' Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών. Στους πρέσβεις Αποστολίδη και Κουγιού θα προσφέρουν πολύτιμη αρωγή καθηγητές Διεθνούς Δικαίου, αναλόγως των θεματικών, και η Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον κ. Αποστολίδη θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη οδικώς, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί στα αεροπορικά ταξίδια προς την Τουρκία, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά από τη τηλεδιάσκεψη, σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, παρά τις προκλήσεις από την πλευρά της Αθήνας και πως η πορεία των συζητήσεων θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις που θα κάνει η Ελλάδα.

Ακόμα, ο Ερντογάν τόνισε πως οποιαδήποτε λύση στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο δεν μπορεί να αφήνει απ' έξω τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα ξεκινήσει την Πέμπτη, με θέμα συζήτησης την τουρκική προκλητικότητα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως, με καλή πίστη, οι σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ θα αποκατασταθούν.

Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες (Ερντογάν, Μέρκελ και Μισέλ) συμφώνησαν πως η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις, θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός των τριών ηγετών, οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ.

Αν σου άρεσε κάνε