Παρατείνεται το θρίλερ ΕΕ-Τουρκίας

Παρατείνεται το θρίλερ ΕΕ-Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:36 Δημιουργία 23/09/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Παράταση για μια ακόμη εβδομάδα παίρνει το θρίλερ με τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, υπό το πρίσμα της προκλητικής και επιθετικής στάσης της γείτονος έναντι δύο χωρών της Ευρώπης, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η παράταση σχετίζεται με την αναβολή της συνόδου κορυφής για την 1η Οκτωβρίου, εξαιτίας κρούσματος κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, «ο πρόεδρος του Συμβουλίου πληροφορήθηκε ότι ένας φύλακας ασφαλείας, με τον οποίο ήρθε σε επαφή στις αρχές την περασμένη εβδομάδα, διαγνώστηκε θετικός σε κορονοϊό».

Με βάση αυτό το δεδομένο, υπάρχει χρόνος, προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας στην ΝΑ Μεσόγειο, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, τι ακριβώς σχεδιάζει ο Ταγίπ Ερντογάν και το εάν η στροφή στην τακτική του έγινε μόνο και μόνο για να αποφύγει τις κυρώσεις από την ΕΕ. Χθες, πάντως, Αθήνα και Άγκυρα ανακοίνωσαν την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, που όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά συνομιλίες. Η Αθήνα επιμένει ότι στην ατζέντα δεν υπάρχει άλλο θέμα πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και απορρίπτει την ρητορική της Τουρκίας που επιλέγει να θέτει σειρά ανεδαφικών θεμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεν χαιρετίσει την επιλογή Ερντογάν να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος και τον τουρκικό στόλο που το συνόδευε, αλλά έχει επισημάνει τόσο στην καγκελάριο Μέρκελ όσο και στον πρόεδρο Μακρόν ότι απαιτούνται απτές αποδείξεις ότι η Τουρκία θέλει την ειρήνη στην περιοχή και θα μείνει μακρυά από επιθετικές και προκλητικές ενέργειες.

Για τον λόγο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει το συμβούλιο κορυφής να επικυρώσει την λίστα των κυρώσεων που έχει επεξεργαστεί ο Ζ. Μπορέλ για λογαριασμό της ΕΕ και οι ηγέτες να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να τις εφαρμόσουν, εάν η γειτονικής μας χώρα επιστρέψει στην παλαιότερη τακτική της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο κ. Μητσοτάκης θα επικοινωνήσει εκ νέου με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Μακρόν, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο σε ατέρμονες συζητήσεις και πως σε περίπτωση που προκληθεί χώρα - μέλος της, να αντιδράσει ενωμένη και ακαριαία. Η ελληνική πλευρά αναμένει, επίσης, και τη στήριξη των ΗΠΑ μέσω του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, που φτάνει την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που θα ταξιδέψει με τον πρωθυπουργό στην βάση της Σούδας, αναμένεται να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν γίνονται ανεκτές ενέργειες, που δυναμιτίζουν το κλίμα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Παράλληλα, θα απευθύνει έκκληση για διάλογο, ενώ θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα αποτελεί «στρατηγικό εταίρο» των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Πομπέο μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα επισκέπτεται Λευκωσία και Αθήνα, ενώ δεν συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του την Τουρκία

Αν σου άρεσε κάνε