Στην Ελλάδα ο Πομπέο: Συμβολική επίσκεψη με πολλαπλά μηνύματα και πλούσια ατζέντα

Στην Ελλάδα ο Πομπέο: Συμβολική επίσκεψη με πολλαπλά μηνύματα και πλούσια ατζέντα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:38 Δημιουργία 28/09/20, 09:34
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μια επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό αποτελεί η έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέλεξε να μεταβεί στη χώρα μας χωρίς να συνδυάσει τη μετάβασή του στη βαλκανική με μια αντίστοιχη επίσκεψη στην Τουρκία, όπως συνήθως συμβαίνει με τους αξιωματούχος των ΗΠΑ, εκπέμποντας ένα δυνατό μήνυμα περί της στρατηγικής σχέσης της Ουάσιγκτον με την Αθήνα.

Ο Πομπέο έφτασε χθες τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη, θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά και μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα επισκεφτούν την αμερικανική βάση στην Σούδα, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί και με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενόψει της έλευσης του Πομπέο στην Ελλάδα ανέφερε τα εξής: «Η ανανέωση της κοινής δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα:

  1. Θα επαναβεβαιώσει τη σχέση στρατηγικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την χώρα μας
  2. Θα βοηθήσει αποφασιστικά στην ισχυροποίηση του μηνύματος για την απομόνωση της Τουρκίας
  3. Θα εκπέμψει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να στηρίξει το διεθνές δίκαιο ενάντια των προκλήσεων και των ανεδαφικών διεκδικήσεων της γειτονικής μας χώρας
  4. Θα ισχυροποιήσει τους δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ

Η επίσκεψη Πομπέο θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, όπου ο Αμερικανός υπουργός θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία και θα συμμετάσχει με εκπροσώπους του τομέα της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τη σημασία ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Ο Πομπέο θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει απόψε δείπνο προς τιμήν του, υπογραμμίζοντας τη στενή προσωπική τους σχέση.

Την Τρίτη θα επισκεφθούν τη Σούδα. Στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν, θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον Πομπέο από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχαν περάσει αρκετές ώρες μαζί πέραν του επίσημου προγράμματος.

Έκτοτε μιλούν τακτικά και είχε συνομιλήσει μαζί του και κατά τις πρώτες μέρες της κρίση με το Oruc Reis, όταν είχε «κλειδώσει» εκτάκτως το ραντεβού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη.

Αν σου άρεσε κάνε