Σαφή μηνύματα στήριξης από Πομπέο στην Αθήνα

Σαφή μηνύματα στήριξης από Πομπέο στην Αθήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:13 Δημιουργία 29/09/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το κύριο ...μενού των συζητήσεων μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, Τρίτη στη Σούδα, την οποία θα επισκεφτούν μαζί ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.

Η Αθήνα αναμένει από τις ΗΠΑ μια ξεκάθαρη θέση έναντι της Τουρκίας για την προκλητικότητα, που έχει επιδείξει τις τελευταίες εβδομάδες και παράλληλα την ενδυνάμωση των σχέσεων της με την Ουάσιγκτον σε διπλωματικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο.

Χθες, πάντως, ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος έδωσε το στίγμα των προθέσεων του και μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια, λέγοντας πως «οι θαλάσσιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου, διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, και συνομιλιών». «Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν, ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας περιορίστηκε σε μια πιο γενική τοποθέτηση, αναμένοντας προφανώς τις κοινές δηλώσεις που θα κάνουν σήμερα οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πομπέο. «Η πρώτη σας επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους για την περαιτέρω προώθηση της ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Ανυπομονώ να συναντηθούμε ξανά στην Κρήτη», έγραψε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, πέραν της τοποθέτησης - μήνυμα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ελληνοτουρκικά, η Αθήνα αναμένει ότι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλών θα είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΗΠΑ στην περιοχή, η συνεργασία στο πεδίο της κατασκευής 4 φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία, η αναβάθμιση των F 16 και η διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής ως προς τα θέματα της ενέργειας, με δεδομένο ότι σταθερή επιδίωξη των Αμερικανών είναι η απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στα Χανιά, καθώς θα φιλοξενηθεί για δύο νύχτες στο πατρικό σπίτι του κ. Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι. Χθες, λίγο μετά από τις οκτώ το βράδυ, ο πρωθυπουργός και η σύζυγος του Μαρέβα Μητσοτάκη υποδέχτηκαν τον κ. Πομπέο στο σπίτι τους.

Ακολούθησε δείπνο και θεωρείται βέβαιο ότι έγινε μια πρόωρη προσέγγιση στα θέματα, που θα συζητηθούν σήμερα αναλυτικά.

Αν σου άρεσε κάνε