Βαρβιτσιώτης: Έχουν πέσει οι τόνοι με την Τουρκία

Βαρβιτσιώτης: Έχουν πέσει οι τόνοι με την Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:47 Δημιουργία 29/09/20, 14:24

Για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έκανε λόγο την Τρίτη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στο ρ/σ «Θέμα».

Για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στη χώρα μας, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την σημειολογία του και πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη αυτή για την Αθήνα. Παρότι, η Τουρκία δείχνει να έχει υποχωρήσει τουλάχιστον όσον αφορά τις προκλήσεις, η επίσκεψη αυτή είναι υψηλής διπλωματικής σημασίας.

Μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας και Λευκωσίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε ότι έχουν πέσει οι τόνοι με την Άγκυρα.

Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση για το αν θα υπάρξουν τελικά κυρώσεις ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πώς «να το δούμε». Σημείωσε ότι ναι μεν υπάρχει μια απομονωτική στάση απέναντι στη Τουρκία από την πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών, εντούτοις δεν είναι τιμωρητική. Ωστόσο, αν συνεχιστούν οι προκλήσεις τότε θα υπάρξουν κυρώσεις που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία. Η Αθήνα, αναμένει το κείμενο συμπερασμάτων από τη Σύνοδο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, είπε ότι υπάρχουν χώρες κράτη μέλη της ΕΕ,, οι οποίες είναι υποστηρικτικές για την Άγκυρα, ωστόσο, διατηρούν μια ουδετερότητα από τα πρόσφατα γεγονότα. Όμως, υπογράμμισε ότι η Σύνοδος της Κορσικής, έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς οι μεσογειακές χώρες συντάχθηκαν σε κοινή θέση. Άλλωστε, γίνεται ένας επικοινωνιακός αγώνας, ώστε να ενημερωθούν όλες οι πλευρές για το τι συμβαίνει αλλά και να επιτύχει η Αθήνα μια κάμψη των όποιων αντιρρήσεων.

Μιλώντας για τα όσα γίνονται στον Καύκασο και τη στάση του Τούρκου προέδρου και την ανάμειξη του, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι ενδεχομένως αυτή η εμπλοκή του να μην είναι και η καλύτερη εικόνα για τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν πολεμάει μόνο στα μέτωπα στα οποία βρίσκεται, αλλά δημιουργεί πλέγμα στρατιωτικών επαφών στην Αφρική, στην Ασία. Κάνει πράγματα που προσβάλλουν την αρχιτεκτονική ασφάλειας όπως την αντιλαμβάνεται η Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε