Ώρα Ευρώπης για τα τουρκικά «παιχνίδια»

Ώρα Ευρώπης για τα τουρκικά «παιχνίδια»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:53 Δημιουργία 30/09/20, 07:47
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η ώρα της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο έφτασε, καθώς αύριο πραγματοποιείται η αναβληθείσα σύνοδος κορυφής των χωρών μελών της ΕΕ, με την ατζέντα να επικεντρώνεται στο επίμαχο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγα 24ωρα μετά από την επίσκεψη Πομπέο και την απόλυτη στήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα εθνικά μας δίκαια, θα ζητήσει από τους συμμάχους και εταίρους της χώρας, να καταγράψουν με σαφήνεια τις κυρώσεις προς την Τουρκία, σε περίπτωση που οΤαγίπ Ερντογάν επιστρέψει στον δρόμο των προκλήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δηλώσει έτοιμος για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, θα τονίσει ότι αυτές αφορούν θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, όπως ακριβώς συνέβη και με τους προηγούμενους κύκλους συνομιλιών.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος θα προειδοποιήσει ότι υπάρχει σαφές έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την Τουρκία και θα ζητήσει από την Ευρώπη να είναι προετοιμασμένη να επιβάλει κυρώσεις, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνομιλίες με πολλούς ξένους ηγέτες, όπως είναι η Άγγελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν, τους οποίους και θα ενημερώσει για την στάση των Αμερικανών απέναντι στα γεγονότα, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη Πομπέο, πάντως, μόνο οφέλη είχε για την ελληνική πλευρά. Πέραν του συμβολισμού της, τα μηνύματα προς την Τουρκία ήταν ηχηρά, ενώ οι αποφάσεις που ελήφθησαν, είναι ικανές να αλλάξουν το τοπίο και τον συσχετισμό δυνάμεων στην ΝΑ Μεσόγειο.

Η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης της Σούδας, ο ελλιμενισμός ενός από τα πλέον σύγχρονα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ στην ίδια περιοχή, καθώς και η συνεργασία για την αναβάθμιση των F 16 και την κατασκευή τεσσάρων νέων φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία, αποτελούν το πακέτο μιας μεγάλης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών.

Η Αθήνα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη και από την ρητή δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ότι οι διαφορές λύνονται μέσα από τον διάλογο και με βάση το διεθνές δίκαιο, κάτι που αποτελεί βασική και πάγια θέση της Ελλάδας.

Ο Πομπέο, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο πατρικό σπίτι του κ. Μητσοτάκη στο ακρωτήρι Χανίων, ευχαρίστησε στα ελληνικά τον πρωθυπουργό. «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που μου έδειξε την αληθινή έννοια της ελληνικής φιλοξενίας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Στην ίδια ανάρτηση κατέστησε σαφές πως η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βασίζεται στο ισχυρό θεμέλιο των δεσμών των δύο λαών, μια απόδειξη των κοινών αξιών των χωρών μας και της διαρκούς φιλίας τους.

Ο Πομπέο συνοδεύει την ανάρτηση από μια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε γεύμα εργασίας στο σπίτι του κ. Μητσοτάκη.

Αν σου άρεσε κάνε