Στ. Πέτσας: Η στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και η αναμονή των κυρώσεων

Στ. Πέτσας: Η στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και η αναμονή των κυρώσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:13 Δημιουργία 30/09/20, 13:55

Για τη δεύτερη μέσα σε ένα έτος επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας αλλά και στις τουρκικές κυρώσεις αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Είναι η δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε λιγότερο από ένα έτος στην Ελλάδα και με αυτήν αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και η μακροχρόνια στρατηγική σχέση στην Αν. Μεσόγειο, με χειροπιαστά δείγματα την αναβάθμιση του ναυστάθμου της Σούδας και τον μόνιμο ελλιμενισμό του ελικοπτεροφόρου (Woody), από τα μεγαλύτερα πλοία του αμερικανικού ναυτικού», δήλωσε ο μιλώντας στην ΕΡΤ, σχετικά με την επίσκεψη Πομπέο συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά πλέον αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά ο ρόλος της. Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς, που ζητά να γυρίσει η πολιτική των ΗΠΑ σε ένα καθεστώς ισορροπίας, δείχνει ότι πραγματικά είχε απομακρυνθεί από την πολιτική των ίσων αποστάσεων τους τελευταίους μήνες και έχει πάρει ξεκάθαρη στάση υπέρ των ελληνικών θέσεων, που είναι θέσεις της λογικής και της καλής γειτονίας, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

«Η προσπάθεια να επιβάλει η Τουρκία τους δικούς της όρους στην περιοχή, της γύρισε μπούμερανγκ και για τον λόγο αυτό όλοι οι μεγάλοι παίκτες παίρνουν αποστάσεις. Με τις ενέργειές της προκάλεσε την αναδίπλωση ακόμα και συμμαχικών της χωρών, με αποτέλεσμα να απομονωθεί. Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να καταλάβει πως μόνη της προκάλεσε προβλήματα στον εαυτό της. Να σταματήσει λοιπόν όλες τις προκλητικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο, να εγκαταλείψει την απαράδεκτη ρητορική.

Μιλάμε για ξεκάθαρη διαφορά που μπορεί να λυθεί απλά, όχι εύκολα, στο πεδίο των διερευνητικών επαφών και εάν δεν καταλήξουμε και δεν μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών, να πάμε στη Χάγη. Για ποιο μέτωπο μιλάει ο κ. Τσελίκ, είναι πράγματα απαράδεκτα και για εσωτερική κατανάλωση. Δεν κατανοούμε ούτε την πολεμική ρητορική ούτε τις απειλές που εκτοξεύονται από επίσημα τουρκικά χείλη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η αξιοπιστία δεν χαρίζεται, κερδίζεται, όποιος λοιπόν επιθυμεί την έμπρακτη αποκλιμάκωση, το δείχνει με συνέπεια και συνέχεια. Η Τουρκία εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει κάνει τα πρώτα βήματα που πρέπει να συνεχιστούν και να μη μείνουν μετέωρα, θα τα κρίνουμε και μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο.», σημείωσε ο Στ. Πέτσας.

Για τις διερευνητικές επαφές ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι είναι «πιο κοντά παρά μακριά, είχαμε πει να ξεκινήσουν αλλά προφανώς οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες από τουρκικής πλευράς. Θα το δούμε μετά την Παρασκευή» ενώ για την αυριανή ειδική Σύνοδο σχολίασε: «περιμένουμε από το Συμβούλιο της Πέμπτης την υιοθέτηση του καταλόγου των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και τους ηγέτες της ΕΕ και επίσης πως θα ενεργοποιηθούν αυτές, εάν χρειαστεί να ενεργοποιηθούν, γεγονός που το απευχόμαστε».

Αν σου άρεσε κάνε