Σύνοδος: Η Αθήνα ζητεί κυρώσεις, η Μέρκελ τις απορρίπτει

Σύνοδος: Η Αθήνα ζητεί κυρώσεις, η Μέρκελ τις απορρίπτει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:44 Δημιουργία 01/10/20, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Απόψε στο δείπνο των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ αναμένεται να διεξαχθεί η συζήτηση για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων στην ΝΑ Μεσόγειο και την επιθετική στάση της γειτονικής χώρας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει την καταγραφή αυστηρών κυρώσεων κατά της Άγκυρας και την άμεση επιβολή τους στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέψει στην προκλητική στάση του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δηλώσει έτοιμος να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αλλά θα καταστήσει σαφές ότι τα περιθώρια ανοχής απέναντι σε επιθετικές συμπεριφορές έχουν προ πολλού ξεπεραστεί.

Θα τονίσει δε την ανάγκη η Ευρώπη να εμφανιστεί με μια φωνή έναντι σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες και θα σημειώσει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της ΕΕ.

Στο πλευρό της Αθήνας και της Λευκωσίας αναμένεται με βεβαιότητα να σταθούν ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν και ο καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτζ.

Ωστόσο, η Άγγελα Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να υπογράψει αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, την οποία χθες - μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο - χαρακτήρισε σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και είπε ότι επιτελεί «αξιοθαύμαστο έργο στο προσφυγικό».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, προσέρχεται ενισχυμένος στη Σύνοδο κορυφής μετά από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα. Χθες, στην εισηγητική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ παράλληλα απηύθυνε νέα μηνύματα προς την Τουρκία. «Από μόνη της μία επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας - πόσο μάλλον όταν είναι η δεύτερη εντός 12 μηνών - αποτελεί πολιτικό γεγονός, όμως, ειδικά στο χρόνο που έγινε, με την ατζέντα που είχε και με το κλίμα που συνολικά τη χαρακτήρισε, πιστεύω ότι ήταν πολύ σημαντική».

«Παράγει» - συνέχισε - «αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, έχει μεγάλη εθνική εμβέλεια και νομίζω ότι η Ελλάδα, συνολικά, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από αυτή την επίσκεψη». «Και νομίζω ότι το θετικό αποτύπωμα για την χώρα μας αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που το ταξίδι προκάλεσε στην απέναντι πλευρά, κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχθηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού επεσήμανε ότι η επίσκεψη αυτή «ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε απευθυνόμενος και προς την Άγκυρα και προς τους εταίρους της χώρας μας: «Στη Σύνοδο θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις».

Αν σου άρεσε κάνε