Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή  η στάση της Τουρκίας

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η στάση της Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:00 Δημιουργία 01/10/20, 16:00

Τη σκληρή γραμμή της Ελλάδας για τη στάση που πρέπει να τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία επανάλαβε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε on camera δήλωση του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει τι σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία. Η προκλητικότητα της γειτονικής χώρας, είτε εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε μέσα από ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει πλέον δεκτή.

Όπως είπε αυτό «όχι μόνο γιατί η Τουρκία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης στη Μεσόγειο».

«Δυο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Ο ένας είναι αυτός του διαλόγου και της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την αποφυγή των μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την πλευρά της Ευρώπη» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και σταθερότητα.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στους οποίους τόνισε την ανάγκη για μέτρα κατά της Τουρκίας εφόσον συνεχιστούν οι προκλήσεις της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν προς Ελλάδα και Κύπρο.

Αν σου άρεσε κάνε